Har du hørt om oransjevin?

Har du hørt om oransjevin?

Vintyper – finnes det flere typer?

Du har sikkert smakt prosecco, alle kvinners våte drøm som lages i en stor ståltank – og kanskje også champagne som modnes på flaske i årevis i en kjeller. Men oransjevin? Hva er nå det?

Oransjevin er ganske enkelt hvitvin laget som en rødvin

Oransjevin er en type hvitvin som er litt eldre enn meg, ja faktisk flere tusen år gammel. Men for mange nordmenn er denne vinen et ukjent fenomen, så i dag skal vi snakke litt om nettopp - oransjevin.

Oransjevin er kort forklart en hvitvin laget som en rødvin. Rødvin lages av røde eller blå druer, og vinens rødfarge er et resultat av at druesaften ligger i kontakt med druenes skall og trekker ut farge, smaks-og aromastoffer og garvesyre. Lang skallkontakt gir rødvin og kort skallkontakt gir rosévin. 

Den samme prosessen brukes i produksjon av oransjevin, men da med grønne druer.

Når man lager ren hvitvin er det kort eller ingen skallkontakt. Når det er sagt, det sitter mye smak og aroma i skallet, og produsenter av hvitvin har de siste tiårene eksperimentert med tid- og skallkontakt for å tilføre vinene mer smak, duft og kompleksitet med og uten hell.

Disse eksperimentene har resultert i at den urgamle produksjonen av oransjeviner har fått en ny renessanse. Spennende, ikke sant?

Hva smaker så en oransjevin?

Også oransjevin produseres i forskjellige stilarter. Eksempelvis vil som nevnt hvor lang tid saften har fått kost seg sammen med skallet spille inn på “hvilke type vin” vinen til slutt får. De mildeste oransjevinene er nok ikke så ulik en vanlig kraftig hvitvin.

Noen oransjeviner derimot, har fått flere måneder med skallkontakt, noe som vil fremkomme når du drikker den ved vinens tanninner eller det enkelte kaller garvesyre. Med andre ord finner du nok litt mer tyngde og kompleksitet i denne type oransjevin, og aromaer i retning te, marmelade, kvae og furunål, ja – du leste riktig, og appelsinblomster, og kanskje til og med fersk sopp.

Fargen sier seg selv, eller?

Oransjeviner kan se ut som en vanlig hvitvin. Men den kan også dreie over til lakserosa som vi ofte finner i roséviner, helt til en dyp oransje farge som navnet tilsier. Her spiller de ulike fargestoffene i skallet en stor rolle, og igjen; hvor lenge skallet får kose seg i druemosten.

Så nå har du lært litt om vinstilen oransjevin – så hvorfor ikke prøve den også?

Har du lyst å lære mer om vin kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst. Bedre blir det ikke. Nå kan du også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs, så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt og smart!

Tilbakemeldinger og mer informasjon finner du her – vinkurs og gavekort kan også kjøpes direkte her.

Alt godt,
Mvh Trude Helén Hole, sommelier/vinskibent, forfatter, journalist og kunstner

Back to blog