Malbec - Argentinas lekne sjarmør!

Malbec - Argentinas lekne sjarmør!

Malbec er en rødvinsdrue som først og fremst assosieres med Argentina, selv om den har sin opprinnelse i Frankrike. Med sin dype farge og sin rike, fyldige smak, samt druens allsidighet og gode evne til å kombineres med en rekke matoppskrifter, har sjarmøren Malbec oppnådd en velfortjent kjendisstatus verden over.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier og foredragsholder

Malbec er med andre ord Argentinas nasjonaldrue og gir ofte en leken, saftig og lettdrikkelig vin med kraftig farge, rik på garvesyre/tanniner. Vi finner myke tanniner i viner fra Argentina, mens tanninene fremstår en del hardere i den franske utgaven. Vinene kan være myk, smidig og tillitsfull, men også krydret og intens.

Opprinnelse og historie – adoptert av Argentina

Det hele begynte i Frankrike, for Malbec kommer opprinnelig fra Cahors-regionen i Frankrike hvor den fortsatt dyrkes i dag. I Frankrike er druen kjent som “Côt” eller “Auxerrois”, og brukes ofte som en blandingsdrue i Bordeaux-viner.

Druen ble brakt til Argentina på midten av 1800-tallet, og her fant den et ideelt vekstmiljø i de høye vingårdene i Mendoza. Over tid ble Argentina den ledende produsenten av Malbec, noe som gjorde den til landets signaturvin. Som med Eva Perón, bedre kjent som Evita, kvinnen som fikk en særdeles stor betydning for argentinerne og den politiske utviklingen i Argentina, har Malbec fått en stor betydning for argentinsk vinproduksjon og eksport.

Kjennetegn på viner produsert på Malbec druer

Farge: Malbec-viner er kjent for sin dype, blekkaktige lilla farge, som ofte antyder vinens intensitet.
Aromaer: Vanlige aromaer i Malbec er bjørnebær, sviske, plommer og sorte kirsebær, samt et hint av fioler og lær, og i noen tilfeller, røyk og tobakk.
Smaksprofil: På ganen tilbyr Malbec typisk smaker av mørk frukt, som plomme og bjørnebær, sammen med toner av kakao, lær og krydder. Tanninene er vanligvis myke og glatte, og bidrar til vinens fyldige kropp.
Finish: Malbec-viner har en tendens til å ha en lang, fløyelsmyk finish, ofte med et snev av sjokolade eller vanilje, spesielt når de lagres i eik.

Matkombinasjoner

Malbecs dristige smaker og robuste struktur gjør den til en utmerket match for en rekke retter. Her er noen fine kombinasjoner du kan prøve deg på.

Rødt kjøtt: Malbec passer utmerket sammen med grillet kjøtt, spesielt biff. Hvorfor ikke gå for en argentinsk biff, så får du to av noe av det beste Argentina har å by på.
Krydret mat: Vinens rike fruktsmaker tåler og utfyller krydrede retter, som grillmat eller meksikansk mat.
Oster: Lagrede oster som gouda eller blåmuggost passer også godt med Malbec.

Bemerkelsesverdige Malbec-regioner

Området Mendoza i Argentina er den mest kjente regionen for Malbec, og her produseres viner som er berømt for sin intensitet, sin smaksmessige rikdom og glatte tanniner. Den store høyden til Mendozas vingårder bidrar til å bevare druenes friskhet og spens, og balanserer vinens dristige smaker.

I Frankrike er nok vinområdet Cahors mest kjent når det gjelder druen Malbec. Her produseres Malbec viner som ofte har noe mer garvesyre og rustikke toner sammenlignet med den fruktige stilen som produseres i Argentina, og vinene har vanligvis mer struktur og kan eldes godt og bedre enn en vin på samme drue fra Argentina.

Malbec dyrkes også i andre deler av verden, inkludert USA, og spesielt i California og Washington, samt Chile og Australia. Disse regionene produserer Malbec med varierende egenskaper, påvirket av deres unike klima og terroir.

Med dette kan vi konkludere med at den lekne, spenstige og saftige druen Malbec virkelig har satt Argentina på vinkartet. Druen produserer en allsidig og tilgjengelig rødvin som har fanget hjertene til vinelskere over hele verden – inklusive meg. Enten den nytes alene eller sammen med et måltid, tilbyr Malbec en herlig drikkeopplevelse med sine rike fruktsmaker, sin jevne tekstur og innbydende aromaer. Enten du er en erfaren vinentusiast eller en nykommer, er Malbec virkelig en variant verdt å utforske. Skål!

Oppsummering kjennetegn: Argentinas nasjonaldrue og gir ofte en leken, saftig og lettdrikkelig vin med kraftig farge, rik på garvesyre/tanniner. Vi finner myke tanniner i viner fra Argentina, mens tanninene fremstår en del hardere i den franske utgaven. Vinene kan være myk, smidig og tillitsfull, men også krydret og intens. Åpenbart fruktig og saftig med et bæraktig preg, samt bjørnebær, plommer og svisker, lakris, tobakk, røyk og lær, og gjerne et noe “viltpreg” i eldre utgaver.

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog