Dette er de 8 mest populære druesortene i dag

Dette er de 8 mest populære druesortene i dag

Det finnes tusenvis av druesorter over hele verden, og det er vanskelig å gi et nøyaktig tall. Noen kilder anslår at det er over 10 000 kjente druesorter, mens andre anslår at det kan være opptil 20 000 eller enda flere.

Mange av disse druesortene er imidlertid ikke egnet for vinproduksjon og brukes hovedsakelig som borddruer eller til andre formål, som å lage juice eller syltetøy.

Når det gjelder vinproduksjon, er antallet druesorter som brukes langt mindre enn totalt antall druesorter. De fleste vinene produseres av et relativt lite antall druesorter, kanskje rundt 100 til 200 avhengig av region og vinmakerens preferanser.

De mest vanlige druesortene

De mest vanlige og kjente druesortene for vinproduksjon inkluderer kjente navn som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah (også kjent som Shiraz), Riesling, Grenache (også kjent som Garnacha), og mange flere.

Noen regioner og land har også unike druesorter som er spesifikke for deres områder og som gir særegne viner. For eksempel er Tempranillo og Albariño vanlige druer i Spania, Malbec i Argentina, og Sangiovese i Italia.

Selv om det er et stort antall druesorter, er det noen få dusin som dominerer vinindustrien, mens mange andre er mindre kjente eller regionale spesialiteter.

I dag er det flere druesorter som er svært populære og dyrkes over hele verden. Dette er de 8 mest populære druesortene i dag:

 1. Cabernet Sauvignon: En av verdens mest kjente rødvinsdruer, kjent for sin fyldige kropp, komplekse smaker av svarte frukter, krydder og tanninstruktur. Den dyrkes bredt i regioner som Bordeaux i Frankrike, California i USA, Chile, Australia og Sør-Afrika.

 2. Merlot: En annen viktig rødvinsdrue som er kjent for sin mykhet, fruktighet og moderate tanniner. Den brukes ofte alene eller blandet med andre druer som Cabernet Sauvignon. Merlot dyrkes i regioner som Bordeaux, California, Italia og Chile.

 3. Chardonnay: En populær hvitvinsdrue kjent for sin allsidighet og evne til å produsere alt fra friske, lette viner til fyldige, kremete stiler. Chardonnay dyrkes over hele verden, inkludert i Burgund i Frankrike, California, Australia og New Zealand.

 4. Pinot Noir: En lys rød druesort kjent for sine delikate aromaer, komplekse smaker og subtile tanniner. Pinot Noir er mest kjent fra Burgund i Frankrike, men dyrkes også suksessfullt i regioner som Oregon og California i USA, New Zealand og Tyskland.

 5. Sauvignon Blanc: En aromatisk hvitvinsdrue kjent for sine friske smaker av grønne frukter, urter og sitrus. Den dyrkes hovedsakelig i regioner som Loire-dalen i Frankrike, New Zealand, California og Chile.

 6. Syrah (Shiraz): En rødvinsdrue kjent for sin kraftige kropp, mørke fruktaromaer og krydrede smaker. Syrah er populær i regioner som Rhône-dalen i Frankrike, Australia, California, Sør-Afrika og Chile.

 7. Riesling: En hvitvinsdrue kjent for sin høye surhet, varierte smaker og evne til å uttrykke terroiret. Riesling dyrkes hovedsakelig i Tyskland, men også i regioner som Alsace i Frankrike, Østerrike, USA og Australia.

 8. Grenache (Garnacha): En rødvinsdrue kjent for sin fruktighet, krydder og runde tanniner. Den brukes ofte i blanding med andre druer, spesielt i regioner som Rhône-dalen i Frankrike, Spania, Australia og California.

Disse druesortene er noen av de mest populære i dagens vinverden, men det er som nevnt mange andre druesorter som også nytes av vinelskere over hele verden.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart!

Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

 1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
 2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
 3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
 4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
 5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
 6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

Gratis kompendium om vin

Ved kjøp får du også tilsendt kompendiumet På Druen, alt du trenger å vite om vin. I dette finner du et aromahjul som det anbefales å ha tilgjengelig under vinsmakingen – det gjør det enklere å finne dufter og aromaer. Du får tilsendt link til kompendium og det digitale vinkurset per mail og kan se kursene flere ganger i løpet av et år.

Vi sees! Mvh. Trude Helén Hole, sommelier, forfatter og foredragsholder

Back to blog