Pinot Noir - en perfekt gentleman!

Pinot Noir - en perfekt gentleman!

Pinot Noir er av god grunn en av de mest anerkjente og elskede druesortene i vinverdenen. Druen, som er en av mine røde favoritter er kjent for sine delikate smaker og komplekse aromaer, samt utfordringene den gir vinprodusenter på grunn av sin sensitivitet for både klima og jordforhold.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Historie og Opprinnelse

Pinot Noir har sin opprinnelse i Burgund-regionen i Frankrike, hvor den har blitt dyrket i flere århundrer. Den er en av de eldste druesortene som fortsatt er i kommersiell produksjon, med en historie som går tilbake til romertiden.

Voksested og Klima

Pinot Noir dyrkes best i kjølige klimaer, noe som bidrar til å bevare druens syre og fremheve dens delikate smaker. Viktige regioner for Pinot Noir er som følger:

 • Burgund, Frankrike: Regnes som hjemlandet til Pinot Noir, hvor de mest kjente vinene kommer fra subregionene Côte de Nuits og Côte de Beaune.
 • California, USA: Spesielt Sonoma County og Carneros er kjent for sine høyverdige Pinot Noir-viner.
 • Oregon, USA: Willamette Valley er kjent for sine elegante og komplekse Pinot Noir-viner.
 • New Zealand: Spesielt Central Otago-regionen produserer noen av de beste Pinot Noir-vinene fra den sørlige halvkule.

Smaksprofil

Pinot Noir er kjent for sine komplekse smaker og delikate struktur. Her er typiske smakskarakteristikker du kan bite deg merke i.

 • Frukt: Kirsebær, jordbær, bringebær og plomme.
 • Floral: Roser og fioler.
 • Jordlige toner: Sopp, skogbunn og våt jord.
 • Krydder: Kanel, nellik og noen ganger et snev av vanilje fra eikelagring.

Matparinger

Pinot Noir er en allsidig vin som passer godt med mange ulike typer mat. Den lave tanninstrukturen og høye syren gjør den spesielt egnet til følgende.

 • Fjærfe: And, kylling og kalkun.
 • Fet fisk: Laks og tunfisk.
 • Sopp: Risotto med sopp eller pasta med soppbaserte sauser.
 • Lettere kjøttretter: Kalvekjøtt og svinekjøtt.

Vinproduksjon

Pinot Noir er kjent for å være en utfordrende drue å dyrke og vinifisere på grunn av dens tynne skall og følsomhet for sykdommer og værforhold. Vinkjellermestere må være svært nøye med temperaturkontroll under gjæring og lagring for å bevare druens delikate smaksprofil.

Og med det kan vi konkludere med følgende vise ord:

Pinot Noir er en drue som krever riktige omstendigheter som klima og jordsmonn, samt mye omsorg på vinmarken og dyktighet i vinkjelleren for å ende opp som en kvalitetsvin. Når disse forutsetningene er på plass, blir resultatet gjerne en vin med enestående finesse og kompleksitet.

Denne gentlemannens evne til å uttrykke terroir, og dens elegante smak gjør den til en favoritt blant vinelskere over hele verden – inklusive meg, for jeg simpelthen elsker Pinot Noir!

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

 1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
 2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
 3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
 4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
 5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
 6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog