Chablis - enkelt forklart

Chablis - enkelt forklart

Enkelte ganger når jeg er ute på restaurant og overhører folk bestille vin, hører jeg hva folk tenker, ønsker og kan om vin. Og innimellom hører jeg veldig mye rart, eksempelvis at Chardonnay er en rødvin. Nevnte tilfelle var det faktisk en servitør i Sandefjord som serverte meg, da jeg selv importerte vin.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Jeg svarte at Chardonnay er en grønn drue, det vil si en hvitvinsdrue og at druen ikke kunne produsere rødvin. Fargen sitter som kjent i skallet, og kun røde og blå druer kan produsere rødvin.

Men servitøren ga seg ikke, og insisterte at restauranten hadde rød Chardonnay. Det pinlige var at jeg hadde med meg en av mine vinprodusenter fra Portugal som selvsagt lurte på hva slags bondeland han eksporterte vin til. Men han tok det med godt humør, og vi svarte at da ville vi gjerne smake på rød Chardonnay ettersom dette da var en veldig sjelden anledning til å smake på en veldig sjelden vin.

Servitøren ble borte ganske lenge, og da hun omsider kom tilbake hadde hun riktignok med seg en lunken Chardonnay, og den var selvsagt ikke rød. De var utsolgt for den røde, var forklaringen – så vi måtte ta til takke med en hvit en. Skjønner?

Vel, i dag skal vi ta for oss en vin som utelukkende er produsert på Chardonnay som altså er verdens mest berømte hvitvinsdrue – og vinen vi skal ta for oss er fra et av verdens mest berømte vinområder, nemlig Chablis i Frankrike.

Chablis – enkelt forklart!

Chablis er en kjent vinregion i Frankrike som ligger i den nordligste delen av det kjente vinområdet Burgund. De unike klimatiske forholdene i området påvirker vinene som produseres i Chablis. Det samme gjør mikroforhold som kan resultere i relativt store forskjeller fra vingård til vingård. Her er hva du trenger å vite om vinområdet Chablis:

Geografi og Klima

  • Plassering: Chablis ligger i Yonne-regionen, omtrent halvveis mellom Dijon og Paris.
  • Klima: Regionens kjølige kontinentale klima er preget av kalde vintre og varme somre, noe som bidrar til vinenes karakteristiske høye syre og friske mineralitet.

Jordsmonn

  • Kimmeridgian Marl: I Chablis finner vi kalksteinrik jord med fossiler, spesielt østersfossiler, noe som gir Chablis-vinene en unik mineralitet og karakter.
  • Portlandian: Dette er en mindre kalkholdig jord som også finnes i området, men den er mindre ansett for vinproduksjon av høy kvalitet.

Druer

  • Chardonnay: Den eneste druen som er tillatt i Chablis er nettopp Chardonnay. Vinene her er kjent for å være stramme, friske og mineralrike, ofte med noter av grønne epler, sitrus, og noen ganger hvite blomster og våt stein.

Klassifiseringer

Chablis-vinene er klassifisert i fire hovedkategorier basert på kvalitet og terroir:

  1. Petit Chablis: Den enkleste og letteste stilen av Chablis, produsert på høyere og mindre kalkrike jordsmonn.
  2. Chablis: Den mest produserte kategorien, representerer typiske Chablis-viner med god friskhet og mineralitet.
  3. Chablis Premier Cru: Viner fra spesifikke vinmarker med bedre eksponering og jordsmonn, noe som gir mer kompleksitet og dybde.
  4. Chablis Grand Cru: Toppklassifiseringen, med vinmarker som ligger på solsider med optimale forhold. Disse vinene er mer komplekse og har lengre lagringspotensial.

Smaksprofil

Chablis-viner er kjent for sine:

  • Høy syre: Gir en frisk og livlig munnfølelse.
  • Mineralitet: Ofte beskrevet som “flinty” eller som våt stein, som kommer fra den kalkrike jorda.
  • Fruktighet: Noter av grønne epler, sitron, lime og noen ganger pære.
  • Lite eller ingen eik: Mange Chablis-viner gjæres og lagres i rustfrie ståltanker for å bevare friskheten og renheten av frukten. Noen høyere kvalitets Premier Cru og Grand Cru kan imidlertid bruke en liten mengde eik for kompleksitet.

Mat og Vin

Chablis kan etter min mening være litt tung å drikke uten mat, men med mat er dette en ganske allsidig vin som er spesielt godt egnet til:

  • Sjømat: Østers, reker, krabbe og annen skalldyr.
  • Fisk: Hvite fiskeretter, både grillet og dampet.
  • Fjærkre: Lettere kyllingretter og kalkun.
  • Ost: Geitost og andre milde oster.

Når det er sagt, så husk gjerne at vin er like subjektivt som dine mat preferanser er det – hva du liker av vin og mat hver for seg pleier som regel å passe bra sammen, okke som. Så prøv i vei, og god sommer dere.

Mvh Trude Helén Hole, forfatter, sommelier og foredragsholder

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

…………@…………

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog