Pinotage er en rødvinsdrue som er unik for Sør-Afrika og regnes som landets signaturdrue. Druen ble utviklet i 1925 av vitikulturisten Abraham Izak Perold ved universitetet i Stellenbosch og målet var en variant av Pinot Noir som kunne tåle klimaet bedre. Perold krysset druesortene Pinot Noir og Cinsault som lokalt ble kalt Hermitage, derav navnet Pinotage.
Pinotages dramatiske historie
Pinotage ble først plantet kommersielt i 1943, men det var ikke før litt utpå 1960-tallet at druen begynte å få oppmerksomhet, særlig etter at en vin laget av druen vant en prestisjetung vinpris i 1959. Siden den gang har Pinotage blitt beskrevet som Sør-Afrikas unike stjerne innen vinproduksjon.
Før den tid var Pinotages fremtid og mulighet til å overleve i det hele tatt nokså usikker. Professor Abraham Perold eksperimenterte med flere sorter, og en del av frøplantene ble av ulike årsaker forsømt i den grad at det kun var én som overlevde. Alle pinotage-viner etterpå er dens etterkommere.
Det var faktisk ikke før i 1941 at det var nok Pinotage i bakken til å fylle et fat. Denne vinen ble laget av CT de Waal fra Stellenbosch University. Perold selv fikk aldri smake på vinen, for han døde samme år. Deretter gikk det nok et tiår før Pinotage ble plantet på eksperimentell basis i 1951.
Etter den spede fødsel og usikre oppvekst presterte sorten godt på lokale vinmesser, noe SFW la merke til. SFW står for Stellenbosch Farmer’s Winery som ble etablert av William Charles Winshaw. Winshaw var en amerikansk lege som kom til Sør-Afrika i 1900 under særdeles urolige tider, nemlig The Anglo Boer War.
Samme år som Perold begynte sine eksperimenter, ble organisasjonen SFW opprettet med Winshaw som administrerende direktør, en stilling han hadde fra 1925 til 1962 da han i en alder av 92 år trakk seg. På slutten av 1950-tallet kjøpte SFW vingården Lanzerac, en eiendom som ble grunnlagt i 1692, og bestemte seg for å bruke denne merkevaren for sin banebrytende Pinotage.
Vinen forsvarte omsorgen og oppmerksomheten den fikk ved å vinne trofeet på Cape Young Wine Show i 1959 og vekket med det internasjonal oppmerksomhet.
I dag står Pinotage for mer enn 7% av sørafrikanske vindrueplanter.
Smak og vinstiler
Pinotage er kjent for å modnes tidlig, noe som gir produsenten en viss fleksibilitet under vinproduksjonen. Avhengig av vinmakerens teknikk kan Pinotage variere mye i stil, og druen kan produsere alt fra unge, lette, friske og fruktige viner til mer komplekse og kraftige viner med god struktur som kan lagres i mange år.
Noen produsenter har også eksperimentert med å lage rosévin og musserende vin av Pinotage, og i tillegg til en-drue-viner, brukes Pinotage også i blandinger, hvor den ofte tilføyer struktur og fruktighet.
Noen av de mest kjente smaksnotene som kjennetegner en god Pinotage er følgende;
- Fruktighet: Smak av kraftige, mørke bær som bjørnebær, plommer og kirsebær.
- Jordlige toner: Vi finner ofte noter av pipe og tobakk, samt tørket løv, røyk, tjære og lær, og til tider en karakteristisk banansmak.
- Krydder: Subtile toner av krydder og sjokolade er heller ikke uvanlig.
Matkombinasjoner
Pinotage er en allsidig vin, også når det gjelder matkombinasjoner. Den passer godt til retter som:
- Grillet kjøtt, spesielt lam og biff
- Røkt kjøtt eller retter med røykte elementer
- Rike og krydrede gryteretter
- Modne oster
Kritikk og anerkjennelse
Pinotage har opplevd både kritikk og lovord på sin ferd gjennom vinverdenen. Noen vinelskere har kritisert druen for å ha en uvanlig og til tider polariserende smak, mens andre setter pris på dens unike karakter og dens sør-afrikanske identitet. De siste årene har ytterligere forbedringer i vinmakingsprosesser ført til en høyere kvalitet og større anerkjennelse for Pinotage på den internasjonale scenen.
En del inklusive meg, vil nok hevde at Pinotage har flere likhetstrekk med en Shiraz enn med en Pinot Noir, og med det kan vi nok slå fast at dette er en leken og spenstig druesort som ikke er så lett å forstå seg på. Druen kan derfor være litt vanskelig å like for noen, men prøv den gjerne – for det lages stadig bedre viner på Pinotage.
Pinotage kan i det store og hele minne om en sjarmerende bergenser – ja, de finnes! Og er med sin rike smak, sin allsidighet og unike karakter definitivt en vin verdt å utforske, spesielt om du er en vinentusiast. Kanskje du i likhet med meg vil falle for druens uhøytidelige stil og lekne fremtoning.
Oppsummering kjennetegn: Dyp og mørk farge, bra med syre og tanniner, samt et særdeles kraftig bærpreg. Kan gi en fyldig, fruktig aroma, spesielt med bjørnebær, plommer og moreller. Vi kan også finne toner av pipe og tobakk, tjære og røyk, samt tørket løv og lær – og ofte et lett innslag av sjokolade og krydder. Bør drikkes ung.
På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme
Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.
Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs
- På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
- På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
- Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
- Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
- Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
- Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.
TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS
…………@…………
Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery