Shiraz er Australias nasjonaldrue, men kalles Syrah i Rhone

Shiraz er Australias nasjonaldrue, men kalles Syrah i Rhone

Shiraz er Australias nasjonaldrue, men kalles Syrah i Rhone. Kjært barn har mange navn, sies det. Dette er en drue av høy kvalitet som krever litt mer omsorg enn f. eks Cabernet-druene. Druen er ganske hardfør og avler godt og regelmessig ved godt stell.

Shiraz eller Syrah, om du vil – er i dag en av verdens mest populære og allsidige vindruer. Den dyrkes i mange vinregioner rundt om i verden og produserer et bredt spekter av viner, fra smaksrike kraftige og tanninrike viner med god syre og fast struktur, til elegante og fruktige. Shiraz kan nok fremstå for noen som litt påtrengende og voldsom.

Dette er hva du bør vite om Shiraz/Syrah-druen

Opprinnelse og historie

  • Opprinnelse: Noen trodde lenge at druen opprinnelig kom fra Persia, og at den fikk navnet sitt fra byen Shiraz. Andre hevdet at den opprinnelig kom fra Egypt og derifra til Rhône. En DNA-analyse tyder imidlertid på at den er fremavlet i Rhône og er en krysning mellom to druetyper, Mondeuse Blanc og Dureza, som er to nesten utdødde druer fra Sør-Frankrike.
  • Navn: Druen går under navnet Syrah i Frankrike og de fleste europeiske land. I Australia og Sør-Afrika, samt noen andre steder, er den bedre kjent som Shiraz.
  • Historie: Syrah har vært dyrket i Rhône-dalen i flere århundrer. I 1832 ble druen importert til Australia av skotten James Busby hvor den fikk navnet Shiraz og ble en signaturdrue for australske viner.

Vokseforhold og regioner

Syrah/Shiraz trives best i varme klima, men kan også dyrkes i kjøligere områder. Druen er hardfør og tilpasser seg ulike jordtyper, selv om den foretrekker godt drenerte jordsmonn. Rhône-dalen i Frankrike er det klassiske hjemmet til Syrah, spesielt i områder som Côte-Rôtie og Hermitage, hvor druen produserer noen av verdens mest ettertraktede viner. Shiraz er den mest dyrkede druen i Australia med kjente regioner som Barossa Valley, McLaren Vale, og Hunter Valley. Australsk Shiraz er ofte rik, fruktig og full av krydder. I USA dyrkes druen eksempelvis i Washington State som er kjent for sine gode Syrah-viner. Og i California, og spesielt i Napa Valley og Sonoma-området produserer Syrah fyldige og kraftige viner.

Shiraz er også en svært populær drue i Sør-Afrika hvor den ofte produserer viner med en kombinasjon av god fruktighet og et pent krydderpreg. I tillegg til nevnte liker druen seg svært godt i Argentina og Chile. Begge disse landene produserer fremragende Syrah-viner, ofte med en markant fruktprofil. 

Smaksprofil og stil

Aromaer og smaker: Syrah/Shiraz er generelt kjent for sine komplekse smaksprofiler. Typiske aromaer inkluderer mørk frukt som bjørnebær og plomme, samt sort pepper og gjerne røykaktige toner som bacon og tjære. Valgene som gjøres av vinmaker har selvsagt mye å si for hvordan vinen fremstår på lukt og smak.

Men Syrah/Shiraz er en druesort som også representerer begrepet terroir på en veldig god måte, og med det kan druen vise hvordan de spesielle karakterene et områdes geografi, geologi og klima kan påvirke vinen. Avhengig av voksested kan druen også by på hint av sjokolade, lakris og urter. Så la oss ta en nærmere titt på dette.

In The Old World – det vil si Europa. En typeriktig Syrah har sitt opphav i regionen Rhône og kan gi oss toner av pepper, blåbær, bjørnebær og krekling, samt høstlige toner og viltsmaker på duft. Derfor passeren Syrah utmerket til vilt! Det kjølige klima i nord-Rhône gir friskere og mer elegante viner enn en Shiraz-vin fra varmere strøk, og er kjent for sin eleganse og kompleksitet, og ikke minst sitt gode lagringspotensial.

The New World – det vil si oversjøiske vinproduserende land. En typeriktig Shiraz fra Australia og andre varme klimaer er vanligvis rikere og mer fruktig i stil, og tilbyr gjerne mykere frukt som plomme, tørket frukt og mørke bær, samt sjokolade og lakris. Varmen gir vinene en flott fylde med mykere tanniner og en mer fremtredende krydderprofil. En Shiraz passer derfor godt til grillet kjøtt eller gryteretter, og ikke minst sjokoladekake.

Små finurligheter om den vidunderlige druen Syrah/Shiraz

1 - kjenner du igjen duften av pepper i glasset er det ikke tilfeldig. Syrah/Shirax inneholder nemlig små mengder Rotudon, som er den samme aromakomponenten en finner i svart pepper.

2 - kjenner du duften av eukalyptus er vinen du drikker sannsynligvis en Shiraz fra Australia. Det finnes mye eukalyptus i Australia og smaken beskrives ofte som kamferaktig, medisinsk eller krydret, med undertoner av mynte og sitrus, og gjerne med en pepperaktig ettersmak.

Matkombinasjoner

Shiraz/Syrah er en svært allsidig vin når det kommer til matkombinasjoner. Her er noen tips du kan prøve deg på:

  • Kjøttretter: Perfekt til grillet eller stekt rødt kjøtt, lam, og vilt. Den rike smaken og tanninstrukturen komplementerer kjøttets fett og tekstur.
  • Krydret mat: Shiraz, spesielt de fruktigere variantene, kan håndtere krydrede retter som BBQ-ribber, chorizo, og indisk kryddermat.
  • Ost: Passer godt til kraftige oster som blåmuggost, Cheddar og gouda.
  • Kake: Shiraz er ypperlig til kraftig, mørk sjokoladekake.

Vinsmaking og lagring

  • Serveringstemperatur: Shiraz/Syrah bør serveres ved en temperatur på rundt 16-18°C for å fremheve vinens mange gode kvaliteter.
  • Glass: Et stort vinglass med en bred bolle er ideelt for Syrah, da det tillater vinen å puste og utvikle sine komplekse aromaer.
  • Lagring: Mange Syrah-viner har et godt lagringspotensial, spesielt de fra Rhône-dalen. De kan lagres i 5-20 år avhengig av kvalitet og produksjonsmetode.

Kjente produsenter

  • Frankrike: Guigal, Chapoutier og Jean-Louis Chave er noen av de mest anerkjente produsentene av Syrah i Rhône-dalen.
  • Australia: Penfolds, Henschke og Torbreck er kjent for deres ikoniske Shiraz-viner.
  • USA: Produsenter som Cayuse, Saxum og Qupé har gjort seg bemerket med sine kvalitetsviner av Syrah/Shiraz.

Vi kan med andre ord oppsummere med at Shiraz/Syrah er en drue som uttrykker sitt terroir tydelig, og dens allsidighet og komplekse smaksprofil gjør vinene til en favoritt blant både vinelskere og produsenter over hele verden, inklusive meg.

Oppsummering kjennetegn: Mørk og tett farge, mye frukt i duft og på smak. Bringebær, bjørnebær, solbær og fioler, mint/eukalyptus, en del krydder (pepper) og jord. På sitt beste smaker og lukter vinen nellik, fiol og eksotiske blomster, og med alderen utvikler den en smaksretning mot lær, sjokolade og tobakk.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

…………@…………

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog