Ukens forfatter er Caryl Férey – en fransk forfatter kjent for sine gripende kriminalromaner og thrillere. Férey ble født 1. juni 1967 i Caen, Frankrike, og har etablert seg som en betydelig skikkelse i fransk samtidslitteratur, spesielt i sjangeren noir-fiksjon.
Bemerkelsesverdige romaner
Zulu kom ut i 2008 og er et av Féreys mest anerkjente verk, og ikke minst er dette en av mine absolutt favorittbøker. De dramatiske hendelsene finner sted i Sør-Afrika, og romanen fordyper seg i kompleksiteten i post-apartheidsamfunnet gjennom en mørk og intens fortelling. “Zulu” ble filmatisert i 2013 og regissert av Jérôme Salle, med Orlando Bloom og Forest Whitaker i hovedrollene.
Mapuche som kom ut i 2012 er en annen av mine favoritter. Historien utspiller seg i Argentina og vi følger «Mapuche» Jana, en Mapuche-skulptør, og Rubén, en privatdetektiv, mens de navigerer seg inn i den farlige “underground” i Buenos Aires for å løse et mordmysterium knyttet til landets mørke historie.
Utu kom ut i 2004. Hendelsene i denne romanen foregår i New Zealand og utforsker maorikulturen og dens historie gjennom en gripende detektivhistorie. Romanen vant flere litterære priser og befestet Féreys rykte for å skape intrikate, kulturelt rike thrillere.
Condor ble publisert i 2016. Denne romanen finner sted i Chile med en journalist og en hacker som avdekker en rekke forbrytelser knyttet til Pinochet-tiden.
Her er mine anmeldelser av de to førstnevnte
ZULU! Dette er ikke lystig lesning, tvert om. Dette er mørkt, svart, ja, beksvart lesning. I all sin råhet, galskap, umenneskelighet, alt snirklet inn i en historie så usannsynlig sannsynlig om mennesker i et land revet i filler av galskap – så inn for jævlig sammensatt og komplisert, fargelagt med rødt blod og fortvilelse til å ta og kjenne på, skriker den ut sitt budskap om sosiale konflikter, om urettferdighet, om tapte sjeler og en brutalitet som overgår det meste.
I Zulu snakker vi om “ekte” skjebner pakket inn i rå umenneskelighet, men med en troverdighet som suger leseren inn i historien i stedet for at leseren blir distansert til den. Forfatteren Caryl Férey betegnes som en av Frankrikes nye, store talenter, og jeg kan godt forstå hvorfor.
Férey skriver rått, hardt og maskulint, og slår deg nesten i hjel med et avrevet stålrør til penn. Men innimellom skifter han tempo og går over til det poetiske følsomme, det vakre og det skjøre, med skildringer så rørende at tårene bare kommer.
Zulu er en suveren thriller som vil mer enn å bare underholde, og det gjør den. Zulu er noe av det beste jeg har lest noensinne.
Mapuche av Caryl Férey er et annet mesterverk – og den er et mesterverk uavhengig av sjanger! Caryl Férey skriver med blodig penn fra begynnelse til slutt. Den driver deg til ytterkantene, fra grenseløst vanvidd til det såreste, til grenseløs kjærlighet. Komplott, karakterskildringer, scenario og kulisser, alt fargelegges med et spekter av farger som driver deg inn i historien til du faktisk er der.
Du kjenner luktene, lydene, støvet, solen som steker, blodet som størkner, metallsmaken i kjeften, krenkelsene og hatet, pulsen som stiger, lysten til å slå, lysten til å gjemme deg, forsvinne, lysten til å dø, lysten til å overleve og ikke minst kjenner du på lysten til å ta hevn. Den sniker seg innpå som en slange, du blir bitt og giften er i deg.
Jeg gråter. Dette er mer en krim, for bøkene til Férey lærer deg om samfunn og virkeligheter vi vet er der – men helst ikke vil vite om. Allikevel oppsøker vi det, fordi det er trygt gjennom en bok. Forfatteren skildrer miljøer og samfunn, og trekker frem historier vi helst vil glemme og fortrenge. Det er nådeløst og brutalt. Det er nå tre bøker som har fått meg til å gråte – og det er Karin Fossum med Varsleren, Fèreys bok Zulu og Mapuche. Det er ganske umulig å holde tårene igjen – jeg kan bare gjenta det jeg skrev da jeg anmeldte Zulu:
Caryl Férey skriver rått, hardt og maskulint, og slår deg nesten i hjel med et avrevet stålrør til penn. Men innimellom skifter han tempo og går over til det poetiske følsomme, det vakre og det skjøre, med skildringer så rørende at tårene bare kommer. Zulu er en suveren thriller som vil mer enn å bare underholde – og det er Mapuche også.
Unik stil og spennende og viktige temaer
Caryl Férey er kjent for sin unike evne til å reflektere følelse av sted og hendelser, samt sin dyptgående forskning på kulturer og historier i land og regioner der hendelsene finner sted. Arbeidet hans tar ofte opp sosiale og politiske spørsmål, og utforsker temaer som urettferdighet, vold og virkningen av historiske hendelser på det moderne samfunn.
Skrivestilen hans er intens, med fokus på å skape levende, ofte mørke atmosfærer og komplekse karakterer.
Caryl Féreys romaner er oversatt til flere språk, noe som gir ham en internasjonal leserskare. Hans evne til å blande krim med dyp kulturell og historisk innsikt og forståelse skiller forfatteren ut i den litterære verden.
Forfatteren er en betydelig stemme innen noir-fiksjon og verkene hans med sin intensitet og dybde, overgår etter min mening de fleste andre internasjonale anerkjente krimforfattere
Caryl Férey har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid
Caryl Férey har skrevet en rekke romaner siden debuten i 1994 og har gjort seg særlig bemerket for “Zulu”, “Utu” og “Mapuche”. Han fikk ti franske krimpriser for “Zulu”, og “Mapuche” ble kåret til «Årets beste krim» av bokmagasinet Lire. For mer detaljert informasjon om hans liv og verk, kan du besøke hans offisielle nettside eller utforske forfatterprofilene hans på ulike litterære plattformer.
Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery