Vin til reker og andre skalldyr

Vin til reker og andre skalldyr

Nå har sommeren nok en gang returnert til vårt karrige land i nord, og vi kaster over grillmat og reker, og nyter livet utendørs så godt som det lar seg gjøre. Men det mange ikke er klar over er at skalldyr og fisk generelt smaker bedre på vinteren. Årsaken er som med frukt, grønt og vindruer – temperaturer i havet påvirker både smak, friskhet og konsistens.

Men vi lar oss ikke stoppe av den grunn. Å sitte utendørs og pelle skallet av ferske reker og nyte godt samvær og deilig vin hører sommeren til. Og vi sier ikke nei takk til kreps, krabbe og hummer heller. Men hva skal vi ha i glasset?

Vin til reker og andre skalldyr

Vin til reker og skalldyr bør være frisk, lett og gjerne med god syre for å komplementere den delikate smaken av sjømat. Her er noen anbefalinger:

Hvite viner

 1. Chablis: En klassisk match med skalldyr. Den har høy syre og mineralitet som passer veldig godt til det meste av sjømat.
 2. Sauvignon Blanc: Fra områder som Sancerre eller Marlborough. Denne druetypen har friske sitrus- og grønne epletoner som passer bra til reker og skalldyr.
 3. Riesling: En tørr Riesling med sin gode syre og lette fruktighet, gjerne fra Tyskland eller Alsace er også en utmerket kombinasjon.
 4. Muscadet: Prøv gjerne nevnte fra Loire-dalen, for vinen er kjent for å være en perfekt match til østers og annen sjømat grunnet sin lette og friske profil.

Musserende viner

 1. Champagne: Særlig brut eller blanc de blancs er ypperlig til reker og skalldyr. Boblene og den høye syren gjør det hele til en utmerket match.
 2. Crémant: Dette er et rimeligere alternativ til champagne – prøv gjerne crémant fra regioner som Alsace, Bourgogne eller Loire. Dette er etter min mening ofte bedre enn viner fra champagne.
 3. Prosecco: En lett og frisk prosecco (italiener) kan også fungere godt, spesielt til mindre komplekse retter med reker og skalldyr.

Roséviner

 1. Provence Rosé: En tørr rosé fra Provence med sin fruktige og friske karakter er også et godt valg til skalldyr.

Disse vinene fremhever smaken av sjømat uten å overmanne den, og resultatet blir ofte en sikker vinner, nemlig en frisk og behagelig vin- og matkombinasjon.

Når det er sagt, så husk gjerne at vin er like subjektivt som dine mat preferanser er det – hva du liker av vin og mat hver for seg, pleier som regel å passe bra sammen, okke som. Så prøv i vei, og god sommer dere.

Mvh Trude Helén Hole, forfatter, sommelier og foredragsholder

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

 1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
 2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
 3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
 4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
 5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
 6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL VINKURSENE

Tilbakemeldinger – På Druen digitale vinkurs

9 / 9

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog