Bli "zen" med Zinfandel

Bli "zen" med Zinfandel

Kunnskap er makt… eller la meg omformulere; kunnskap gir trygghet og mulighet til å forstå. At vi kan litt om vinen vi drikker og hva den er laget av vil ti-doble gleden ved å drikke vin. Å investere litt kunnskap i vin og de forskjellige druesortene, er derfor en lur investering.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier og foredragsholder

I dag skal vi ta for oss Californias stolthet, nemlig den herlige druen Zinfandel som er en rødvinsdrue kjent for sin eleganse, sine delikate aromaer og rene smaksprofil.

Californias signaturdrue

Zinfandel er en rød druesort som altså er mye plantet i California. Druen er kjent for å produsere robuste, fruktige viner med et delikat særpreg. Her er noen viktige egenskaper ved Zinfandel som du bør kunne om du er interessert i vin.

Opprinnelse og historie. Zinfandel-druen har en lang og nokså kompleks historie. Genetisk forskning har sporet druens opprinnelse tilbake til Kroatia, hvor den er kjent som Crljenak Kaštelanski. I Italia er druen bedre kjent som Primitivo. På 1800-tallet da phylloxera ødela store deler av europeisk vinproduksjon, emigrerte Zinfandel til USA og ble spesielt populær i California hvor den nå er en av statens signaturdruer.

Kjennetegn på druen. Zinfandel druer er relativt mørke og kan produsere viner med et bredt spekter av smaker avhengig av klima og vinfremstillingsteknikker. Druene har en tendens til å modnes ujevnt, noe som betyr at en enkelt klase kan inneholde både modne og u-modne druer. Dette bidrar til den komplekse smaksprofilen til Zinfandel-viner.

Smak- og duftsprofil. Zinfandel er kjent for sine robuste, dristige smaker og høye alkoholinnhold. Sistnevnte er et resultat av druens naturlige høye sukkerinnhold. Vinene er vanligvis rike, bløte og fyldige med en tydelig fruktig karakter som gjerne innebærer smaker av modne bjørnebær, bringebær, blåbær, plommer og svarte kirsebær, samt enkelte urter og krydder som sort pepper, anis og kanel.

I varmere klima kan Zinfandel utvikle rike, syltete fruktsmaker med hint av sjokolade og tobakk. I kjøligere klimaer har druen en tendens til å produsere viner med mer syrlighet og røde fruktsmaker.

Vinstiler

Zinfandel er generelt bløt i stilen og fremstår som både balansert og innsmigrende, som en ekte gentleman. Dette er dog en svært allsidig drue som kan produsere flere forskjellige stilarter. Her er noen du bør notere deg.

Rød Zinfandel: Den mest utbredte vinstilen er rødvin, og resultatet er ofte en robust, fruktig og ofte krydret rødvin.
White Zinfandel: Dette er en vin i rosé-stil som ble ekstremt populær i USA på 1970- og 1980-tallet. White Zinfandel lages ved å fjerne drueskallene tidlig i gjæringsprosessen (fargestoffene ligger i skallet), noe som resulterer i en søtere, lettere vin med lavere alkoholinnhold.
Zinfandel Port: Dette er en dessertvin laget på samme måte som portvin, og resultatet er ofte en rik og søt vin med konsentrert fruktsmak, ofte med toner av rosiner, bær, kandiserte dadler, karamell, kaffe, kakao, mørk sjokolade og til og med appelsinskall.

To regioner som Zinfanel-druen trives godt i

California: Den viktigste produsenten av Zinfandel er California med regioner som Sonoma, Napa Valley og Central Valley. Californias Zinfandel kan variere fra kraftige, syltete viner til mer elegante og strukturerte versjoner.
Italia: Zinfandel dyrkes også i Italia hvor druen er kjent som Primitivo, og spesielt i Puglia-regionen. Primitivo-viner har en tendens til å være fyldige med en lignende smaksprofil som Zinfandel fra California.

Matkombinasjoner

Zinfandels rene smaker og høye alkoholinnhold gjør den til en utmerket vin til rik, smakfull mat. Noen klassiske retter kan være følgende;

Grill: Zinfandels fruktige og krydrede karakter passer godt sammen med grillet kjøtt, spesielt de med røykfylte, søte grillsauser.
Pasta med røde sauser: Zinfandel komplementerer syrligheten til tomatbaserte retter.
Krydret kjøkken: Vinens fruktighet kan balansere ut varmen i krydrede retter, som eksempelvis Cajun eller meksikansk smak.
Ost: Sterke oster som blåmuggost eller lagret cheddar, kan matche intensiteten til Zinfandel.

Vi kan med dette konkludere med at Zinfandel er en unik amerikansk vin med en rik historie og et bredt spekter av uttrykk og stiler. Enten du foretrekker en kraftig, fyldig rød, en søt og lettdrikkelig rosé, eller noe midt i mellom, tilbyr Zinfandel noe for nesten enhver smak. Dens allsidighet i både stil og matkombinasjoner gjør den til et elsket valg blant vinentusiaster inklusive meg.

Oppsummering kjennetegn; Zinfandel er kjent for sine robuste, dristige smaker og høye alkoholinnhold. Sistnevnte er et resultat av druens naturlige høye sukkerinnhold. Vinene er vanligvis rike, bløte og fyldige med en tydelig fruktig karakter som gjerne innebærer smaker av modne bjørnebær, bringebær, blåbær, plommer og svarte kirsebær, samt enkelte urter og krydder som sort pepper, anis og kanel.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

…………@…………

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog