Hva er det som gjør en toscaner helt super? I denne lille serien om vin og vintyper, eller stilarter – er vi innom en del forskjellige vintyper som du kanskje ikke vet så veldig mye om. Jo mer vi vet, jo mer vet vi at vi ikke vet, ikke sant? Og er du som mennesker flest; et vanedyr, begrenser vi oss selv. Vi må ut av komfortsonen for å utvikle oss og finne de ukjente skattene, og det gjelder også vin.
Toscana er et område i Italia som er kjent for Chianti og Brunello, men hva menes egentlig med supertoscanere? Vel, det startet som en hobby…
Hva er nå egentlig en supertoscaner
Hva er menes med en supertoscaner – og er det så supert som de vil ha det til? Begrepet «Supertoscanere» er en trend som egentlig startet som et “opprør” på 70-tallet i det berømte vinområdet Toscana i Italia. Toscana ligger nordvest i Italia, og her finner du blant annet Firenze, Pisa og Siena, samt flere berømte vin-regioner. En av de mest kjente er vinområdet Chianti som i mange ti-år hadde rykte på seg for å gi relativt karakterløse rødviner.
Du husker kanskje den verdensberømte vinen Chianti, med samme navn som området – vinen var lett å kjenne igjen på sin korte og tykke flaske innpakket i en stråkurv, også kalt fiasco. Stråkurven var nok det mest bemerkelsesverdige ved vinen og kanskje selve årsaken til at den var så berømt, og en del produsenter begynte med det å se seg lei av å bli stemplet som leverandør av dårlige viner.
Italienere er jo kjent for sitt lynne og for å være handlekraftig, ikke sant? En gruppe vinprodusenter ville altså endre verdensbildet av Chianti og lot seg inspirere av en pioner og vinprodusent i Bolgheri som etter 20 års eksperimentering lanserte den første supertoskaneren basert på druene Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Året var 1968 – jepp, det fødtes mange stjerner i det året. Just saying!
«Husvinen» som ble en verdenssuksess
Den nye vinen med de franske durene ble fra 1945 til 1968 kun produsert til eget bruk som en slags «husvin» på Tenuta San Guido i området Bolgheri i Toscana. Dette var altså en storgård hvor de også drev med hesteoppdrett, frukt- og grønnsakproduksjon, samt tulipaner. På 60-tallet bestemte eieren Mario Incisa della Rocchetta å løfte de franske druene han plantet under krigen opp til nye italienske høyder.
Mario Incisa syntes ikke sangiovese og familiegården var en god match, og dro på «studieopphold» til Mouton Rotschild i Pauillac i Bordeaux.
Den driftige gårdeieren hentet deretter inn ekspertise, nemlig ønologen Giacomo Tachis, og i 1968 produserte de sin første vin sammen. Vinen fikk sin “offisielle” lansering i 1971 og ble en umiddelbar suksess, selv om den måtte markedsføres som Vino de Tavola, bordvin. Navnet var Sassicaia, og vinen beskrives med dette som verdens første «supertoscaner».
Opprøret som endret vinloven
Ettersom de nye vinene med franske druer ikke tilfredstilte de italienske vinlovene på 70-tallet, ble vinene først uglesett av mange. Rødvinene fra Toscana skulle nemlig ha minimum 80 prosent av druen Sangiovese; en av Italias store stolthet i likhet med druen Nebbiolo i vinområdet Piemonte. I tillegg skulle det benyttes grønne druer for å kunne få kvalitetsstempelet DOC.
Bruk av franske druer er altså årsaken til at “supertoscanere” på 70-tallet måtte ta til takke med betegnelsen Vino da Tavola eller bordvin, som er den enkleste og rimeligste kategorien i Italia.
Italiensk vin med franske druesorter
De franske kvalitets-druene trivdes godt i Toscana og fikk derfor benevnelsen «supertoskanere». Denne vinen, som altså begynte sin spede reise i Bolgheri, spredte seg derfor til selveste hjertet av Chianti Classico der vinstilen ble rendyrket. Endringen førte med det til en stor omvelting i Italiensk vinproduksjon som til slutt også endret den italienske vinloven. Med andre ord; den nye vinen ble grunnlaget for etableringen av IGT-klassifikasjonen.
Supertoscanere i dag – er det fortsatt helt supert?
Druene som vanligvis benyttes er Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, også kjent som såkalte Bourdeaux-blend, og i tillegg er det vanlig med Syrah og Sangiovese. Bruk av franske druer et eksempelvis et krav i DOC Bolgheri. En annen fellesnevner for disse vinene er at de ofte bruker franske eikefat (barriques – 225 liter) som gir vinene et tydelig fatpreg.
Les om de ulike druene i drueleksikonet
I dag er det mange som bruker begrepet “supertoscanere” om viner laget med franske druetyper i Toscana. Men mange av disse er langt fra supre, og en god del er overpriset i tillegg. Begrepet derfor bør sees i en historisk kontekst, og les deg gjerne opp på vinen du kjøper. Bare et lite tips, der altså.
Vel, nå har vi vært innom vintypene økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin, samt rosévin, oransjevin, supertoscanere og litt til – du finner mer om vin her – så da er det vel på tide å bevege seg ut av komfortsonen – så hvorfor ikke prøve dem også?
Har du lyst å lære mer om vin kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst. Bedre blir det ikke. Nå kan du også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs, så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt og smart!
Tilbakemeldinger og mer informasjon finner du her – vinkurs og gavekort kan også kjøpes direkte her.
Alt godt!
Mvh Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier/vinskribent & kunstner