Bokhjørnet – 1984 bør bli pensum

Bokhjørnet – 1984 bør bli pensum

1984 er en fremtidsroman skrevet av George Orwell og er denne ukens bokanbefaling. Romanen ble utgitt i 1949, men har aldri vært så aktuell som i nettopp 2024. Jeg vil faktisk påstå at denne romanen er nåtidens viktigste bok og bør derfor bli pensump for alle som kan lese. Jeg snakker selvsagt om romanen 1984 – har du ikke lest den, så les den nå.

Og har du lest den – les den én gang til.

Og som nevnt ble den utgitt i 1949. Tittelen, 1984 har sin enkle forklaring i at boken ble skrevet i 1948 og Orwell valgte å snu om på årstallet. Boken er en dyster spådom om hvordan fremtiden kan bli, med et totalitært system der praktisk talt ingen individuelle rettigheter finnes.

1984 ble skrevet i skyggen av annen verdenskrig og hentet inspirasjon fra blant annet det nasjonalsosialistiske Tyskland og Sovjetunionen, men var ment som en direkte advarsel om de farlige tendenser innen venstrevridde liberale demokratier. Og de av dere som har fulgt med i timen vet hvilken retning EU, UN, WHO og WEF styrer oss i – som er nettopp et globalt diktatur styrt av eliten. Og denne eliten styrer altså våre dumme politikere.

“You will own nothing and be happy” er mantraet til WEF – og dette står klart og tydelig på WEF egne hjemmeside. En neddopet befolkning skal leve i sine 15 minutters byer, spiser insekter og få 150 kroner dagen å leve for. Om du ikke tror meg, så les her.

1984 er nåtidens viktigste bok

Boken er derfor høyaktuell selv om årstallet for lengst er passert. Dette er en klassiker. Tidløs og spennende, meget rik på detaljer og svært intelligent skrevet. Det er ikke ofte en bok får deg til å føle deg smart og oppegående, og ikke minst får antennene dine til å våkne. Men det gjør denne i aller høyeste grad om jeg kan forklare det så banalt.

Du blir skjerpet, og er det noe vi trenger i dag, så er det nettopp at befolkningen våkner og blir skjerpet.

Spørsmålet en del naive sjeler bør stille seg er som følger – bor vi egentlig i et demokrati når stadig flere, større og viktige beslutninger overlates til en liten ikke-valgt elite som skal styre og kontrollere oss ned til minste detalj, til og med hva vi skal spise, hvor, hvordan og hvor langt vi skal få lov å bevege oss, hvem vi skal få treffe og ikke. Hva vi skal sprøyte inn i kroppene våre, hvor mye og hvor ofte – og ikke minst hvor mye vi skal få lov å bruke av egne penger i løpet av en dag – og på hva. Og skriver vi noe de ikke liker på sosiale medier, blir det straff!

Det kalles Social credit system!

Social Score, eller Sosial credit System som er godt etablert i Kina, er hva EU, UN og WEF nå forsøker å innføre via digital ID/Transaksjoner - og med det får de fullstendig kontroll over deg.

Klipp fra The New Yorker

"Orwell’s book was not intended as a book about life under Communism. It was intended as a warning about tendencies within liberal democracies, and that is how it has been read. The fundamental premise of the novel was its most quickly outmoded feature—outmoded almost from the start. This is the idea that the world would divide into three totalitarian superstates that were rigidly hierarchical, in complete control of information and expression, and engaged in perpetual and unwinnable wars for world domination. This was a future that many people had contemplated in the nineteen-thirties, the time of the Great Depression and the rise of Stalinism and Fascism. Capitalism and liberal democracy seemed moribund; centralized economies and authoritarian regimes looked like the only way modern mass societies could be governed." 

1984 bør bli pensum

1984 må derfor bli pensum – du grøsser, kjenner Storebrors klamme hånd og stikkende øyne saumfare hver nerve i kroppen. Du gjemmer deg i skyggen og i det bitte lille hjørnet i stuen der overvåkingskameraet ikke kan se deg. Du snakker kun noen sekunder med folk. Blir det minutter blir du mistenkeliggjort, innkalt og må svare for deg. Folk forsvinner. Du kan ikke stole på noen. Ikke en gang deg selv.

Mer trenger ikke jeg å si – les selv.

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, sommelier, foredragsholder og kunstner

Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog