Fra Heimskringla til Hollywood

Fra Heimskringla til Hollywood

Fra Heimskringla til Hollywood. Jackson Crawford formidler norrøn historie til 280 000 følgere på Youtube. 20. juni kan du møte ham på Nasjonalbiblioteket.

Sammen med historiker Ole-Albert Rønning Norby og norrønfilolog Jóhanna Katrín Friðriksdóttir skal han diskutere hvorfor det er så stor internasjonal interesse for det norrøne, og hva slags plass dette gamle språket har i populærkulturen. 

Det er et stort marked for engelske oversettelser av norrøne tekster. Hva er det med dette lille, døde språket som engasjerer så mange?

For å finne svaret på det har vi invitert inn den amerikanske akademikeren og norrønentusiasten Jackson Crawford. Med sin YouTube-kanal formidler han norrøn kultur og norrønt språk til et internasjonalt publikum, med en helt særegen stil som har gjort han verdenskjent.

Samtidig har han forelest i skandinaviske studier og norrønt på universitetet, og han har bidratt som ekspert i utviklingen av dataspill som «Assassin’s Creed» og Disney-filmen «Frost».

På Nasjonalbiblioteket den 20. juni møter Crawford vår egen norrønfilolog Jóhanna Katrin Friðriksdóttir, som har oversatt Magnus Lagabøtes landslov til engelsk for aller første gang. Sammen med middelalderhistoriker Ole Albert Rønning Nordby (ph.d.) skal de snakke om hvordan man oversetter fra norrønt til engelsk, og om den norrøne kulturens plass i populærkulturen.

Kanskje Crawford kan gi oss innsikt i hvorfor den gamle kulturen fremstår som så spennende for folk, blant annet i USA? Dessuten er vi nysgjerrige på hvordan man blir YouTube-kjendis uten å kompromisse med fagligheten i formidlingen, og om hvordan YouTube-publikummet skiller seg fra andre publikum. Og hvorfor er det så mange høyreekstreme som interesserer seg for denne epoken?

Alle arrangementene ved Nasjonalbiblioteket er gratis. Ønsker du å sikre deg plass i Målstova? Hent ut din billett her!
Arrangementet strømmes på nett og på huset.

Velkommen!

Back to blog