Sauvignon Blanc er min hvite favoritt drue

Sauvignon Blanc er min hvite favoritt drue

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Modnes du med årene som med vin? Eller la meg omformulere; har du eksempelvis endret preferanser på hva du liker å drikke når det gjelder vin? Det har jeg. Chardonnay er eksempel på en druesort jeg har et ambivalent forhold til, mens Sauvignon Blanc er en sikker vinner, spesielt om vinen er fra Marlborough i New Zealand.

Sauvignon Blanc er i motsetning til Chardonnay som du kan lese om her, en svært aromatisk druesort som har mye å by på og minner meg om et liv jeg liker – cowboy-livet! Jepp, mitt liv som cowboy i Australia og New Zealand er jo en svunnen tid, men luktene har jeg ikke glemt.

Og en god Sauvignon Blanc med sin fantastiske friske og tydelige duft av grønt gress, stikkelsbær og solbærblader, brennenesle, mineraler og flint… og kattepiss… Jepp, da er jeg der igjen! I New Zealand!

Les mer om forskjellige druer og vinstiler her.

Sauvignon Blanc er en av verdens mest aromatiske hvitvinsdrue!

Sauvignon Blanc er en av verdens mest aromatiske hvitvinsdrue, og elsket og beundret av både vinprodusenter og vindrikkere. Druen er kjent for sin livlighet, sin forfriskende stil, sin tydelighet og eleganse, samt sin stilrene, rike smaksprofil med friske grønne toner.

Vinen har vanligvis en lang og deilig ettersmak, og evner i tillegg til å renske godt opp i munnhulen, noe som for øvrig gjør viner produsert på Sauvignon Blanc til en ypperlig drikkevin uten matfølge, f.eks om du befinner deg i en bar eller sitter på terrassen.

Når det er sagt, en ren Sauvignon Blanc tåler det meste av mat også. Til og med svidd mat som jeg er en mester i å lage. Og dette faktum er kanskje en av grunnene til at jeg digger Sauvignon Blanc – hun dømmer ikke!

Sauvignon Blanc står svært stødig på egne bein, spesielt om den kommer fra New Zealand. Men i Bordeaux blandes druen ofte med Sémillon for å tilføre mer fylde, rundhet og kompleksitet til vinene.

Her er noen nøkkelegenskaper og korte fakta om Sauvignon Blanc

Dufter: Sauvignon Blanc er kjent for sin fantastiske friske og tydelige duft av grønt gress, stikkelsbær og solbærblader, brennenesle, mineraler og flint… og kattepiss. Vel, kjenner du kattepiss har du nok veldig god fantasi, eller vinen litt “over the hill”. Da bør du vurdere å finne noe annet å drikke.

Smaksprofil: Sauvignon Blanc-viner har vanligvis en livlig syre, med distinkte aromaer av sitrusfrukter som grapefrukt og lime, samt grønne frukter som eple og stikkelsbær. Du kan nok også finne hint av urter, gress og/eller mineraler, avhengig av vekstforhold og vinifikasjonsteknikkene som benyttes.

Opprinnelse og områder: Sauvignon Blanc har sin opprinnelse i Bordeaux-regionen i Frankrike, hvor den er en av de viktigste druene i hvitvinsproduksjonen sammen med Sémillon. Druen dyrkes over hele verden, men har bidratt til å sette vin fra New Zealand på vinkartet med sin sterkt aromatiske, fruktige og perlende smak. Denne stilen er også brukt med hell i kjølige områder i Chile og Nord-Amerika. Utover dette trives druen også godt i Argentina og i Australia.

Matparinger: Sauvignon Blanc er en allsidig vin når det gjelder matretter og fungerer godt med alt fra skalldyr og fisk, til salater, grillet kylling og asiatiske retter. Den friske syren og det aromatiske preget kan også balansere godt opp mot fettrike retter. Prøv deg frem.

Liker du vinen du drikker og matretten isolert sett – blir dette vanligvis en vinner-kombinasjon om du legger godviljen til, og det gjør som regel jeg.

Vinifikasjon: Sauvignon Blanc-viner gjæres og lagres i rustfrie ståltanker for å bevare den stilrene, slanke og friske fruktigheten, eller vinen kan gjæres og lagres på eikefat om det er ønskelig å få mer kompleksitet og tekstur i vinen.

Vinstiler: Mens Sauvignon Blanc vanligvis er kjent for sin friskhet og fruktighet, kan stilen variere avhengig av regionen og vinmakerens preferanser. Noen viner kan være mer tropisk fruktige, mens andre kan være mer grønne og urteaktige. Det er heller ikke uvanlig at druen brukes til å lage søte dessertviner.

Druedyrking: Sauvignon Blanc er en omgjengelig drue som trives i et variert utvalg av både klima og jordsmonn. Men det beste resultatet får vi når druen får vokse opp i et litt kjølige klima med godt drenert jord.

Lagringspotensial: Sauvignon Blanc er en livlig drue som ikke liker å være innestengt for lenge, og vinner derfor lite eller intet på lagring. Den er altså helt klart best mens den er ungdommelig, frisk og fruktig.

Økende popularitet

Kort og godt kan vi oppsummere med at Sauvignon Blanc en populær og svært aromatisk hvitvinsdrue som er verdsatt for sin friskhet, sitt tydelige aromabilde og allsidighet, både når druen står på selvstendig egne bein, eller om den blandes med andre druer, som eksempelvis Sémillon i Bordeaux.

Med andre ord – en ganske unik druesort. Velbekommen!

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Alt godt!
Mvh Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier/vinskribent & kunstner

………@………

Back to blog