Hvordan skal du smake på en vin for å ha glede av den?

Hvordan skal du smake på en vin for å ha glede av den?

Det er ganske enkelt å vite om du liker en vin eller ikke når du først har smakt den. Men å sette ord på hva du faktisk liker ved vinen kan derimot fortone seg litt vanskelig. I vinkurset På Druen tar vi for oss hvordan vinen kjennes i munnen med alle komponenter involvert. Hvorfor?

Fordi smak og konsistens kan gi oss mye informasjon, vel og merke om vi vet hva vi skal lete etter. Det er først når du vet dette at du helt konkret vil kunne identifisere hva du liker og ikke liker i en vin - som med mennesker.

Å smake på vin kan deles opp i tre faser

Se for deg å elske, det er vorspiel, selve akten og deretter ettersmaken, og du må være deg bevist alle tre aktene for å få mest mulig glede ut av det hele. Når vi snakker om vin skal du 1. først se, rulle på glasset og lukte, og bruk gjerne litt tid her. Vi skal ikke ha det travelt når vi drikker vin eller når vi elsker. Deretter går vi over til fase 2. i munnen skal du kjenne, leke og lete. Og i punkt 3 som er avslutningen skal du nyte. Jo lengre avslutning, jo bedre er det. 

“Men are like wine – some turn to vinegar, but the best improve with age.” ― Pope John XXIII

Hva du skal være bevist på i munnen

Du har kanskje sett vineksperter behandle vinen litt brutalt og vulgært i munnen? Dette bunner i to svært logiske årsaker – den ene er at når du ruller vinen rundt i munnen så vil du oppfatte de ulike smakene på forskjellige deler av tungen. Den andre grunnen er at når vinen tilføres luft, så frigjøres aromastoffene i munnen og med det kan vi bedre forstå hva vi smaker. Derfor, ta gjerne en slurk av vinen og tilfør litt luft – deretter ruller og gurgler du vinen rundt i munnen og prøver å finne aromaene.

Vi kjenner kun fem elementer i munnen: søtt, salt, surt og bitter – og konsistens. Når du tar en slurk vin er det derimot kun tre ulike smaker du kan registrere, hvilket er søtt, surt og bittert. Den fjerde grunnsmaken salt, er nemlig ikke aktuell i vin, men du vil derimot få en konkret følelse av vinens konsistens.

Sødme gir rundhet til vinen. Det søte kjenner du best på tungespissen, og dette er derfor den første smaken du vil registrere i en vin. Sødmegraden i vin går fra halvtørr til tørr og halvsøt til søt. Selv om vi stort sett bruker sødmebegrepet kun om hvitviner, så finnes det også rødviner med sødme.

Også alkoholen i vinen vil bidra til en følelse av sødme, og en fruktig vin, dvs en vin med lukt og smaker som minner om bær og frukter kan oppleves som sødme, selv om sukkernivået er lavt.

Alle disse ”sødmefaktorene” bidrar til å gi en rund vin. Det betyr at den oppleves som myk i munnen. Det motsatte av kantete eller hard. Sødme kan være behagelig, men det kan også bli i meste laget og resultere i en tung og slapp vin. For å balansere det bløte og snille, trengs syre.

Syre gir friskhet. Uten syre vil vinen altså oppleves som slapp og tung. Syrlig smak kjenner du som en «kiling» på sidene av tungen og du får vann i munnen. Tenk på hvordan det føles når du spiser sitron. Opplevelsen av sødme og syre i vin er avhengig av hverandre. Jo mer syre det er, desto mindre kjenner du av sukkeret og omvendt - som når du drysser en skje sukker over bær som smaker for syrlig. Sukker endrer ikke syrenivået, men demper likevel den syrlige smaken.

Garvestoffer gir fasthet. Bitterhet er den tredje "grunnsmaken" i vin. Det er garvestoffet tannin som gir den bitre smaken. Tanniner finnes naturlig i druenes steiner, skall og stilker. Druetypene og måten vinen lages på avgjør hvor mye tannin den får. Tannin finnes først og fremst i rødvin fordi druesaften blir liggende sammen med steiner, stilker og skall en tid etter druene knuses – for å trekke rødfarge ut av skallet. (Maserasjonsprosessen)

“Penicillin cures, but wine makes people happy.” ― Alexander Fleming

Bitterheten fra tanninene kjenner du tydeligst helt bakerst på tunga, og den bitre smaken kommer særlig fram i vinens ettersmak. Den minner om smaken av te som har trukket lenge, og kan gi den samme snerpede, tørre og trå følelsen i munnen. Tannin gir på lik linje med syre, struktur til vinen. Strukturen (altså tanniner og syre) er helt nødvendig for at vinen skal føles fast og god i munnen – dette er nemlig vinens ryggrad. Uten tanniner og syre blir vinen slapp og uinteressant.

Bare søtt, syrlig og bittert? Vi må ikke glemme det fjerde elementet – konsistensen, for den er viktig. Fylde er et sammensatt begrep som ikke beskriver smak, men er altså en følelse av vinens konsistens. En sammenlikning kan være forskjellen du kjenner på helmelk og skummet melk. I vin er det ikke fett som gir fylde, men først og fremst alkohol, garvestoff og eventuelt sødme. Noen liker best fyldige viner, mens andre foretrekker dem lettere og smalere. Hva med deg?

Har du lyst å lære mer om vin - men finner ikke kurs som passer? Da er På Druen digitale vinkurs noe for deg.

Du finner våre vinkurs her, og kan se dem når og hvor som helst - med hvem som helst flere ganger. Lykke til.

HVORFOR VELGE PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS?

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TILBAKEMELDINGER FRA FORNØYDE DELTAGERE

"Far min fekk eit gåvekort til eit av dei digitale nybegynnar-kursa. Eg, far min og kjernefamilien enda opp med å sjå modul 1 (utan gåvekortet) saman i påsken. Den kvelden vart verkeleg eit av høgdepunkta å sjå tilbake til. Veldig kjekt kurs du har laget, og veldig hyggeleg." Daniel R.

"Tusen takk for et helt fantastisk vinkurs. Det var en suveren opplevelse i en rocka innpakning. Både når det gjelder din kunnskap som du så raust deler, formidlingsevnen, historiefortellingen, humoren og stemningen. Skjønner godt at du fikk så unison god tilbakemelding. Det skal du virkelig ta til deg, og vi som fikk oppleve dette, sier bare; Tusen Takk!" Tone Nygård, Head of HR Development Sporveien

"Tusen takk. Vi var en vennegjeng som så Rødt i glasset, og vi hadde en veldig hyggelig kveld med kurs. Vi var alle enige om at den siste vinen, Yellow Tail Shiraz var den beste." Undis Ellevog

"Tusen takk for meg! Det var veldig praktisk, lærerikt og morsomt! Du er flink Trude Helén Hole! Klem." Wenche Steen, daglig leder og eier Hud og Hår Klinikken

"Og her kommer den største takken til dere som gjorde helgen til en suksess: Tusen takk Mona Sletengen Halvorsen som årets kuleste konfransier, Kjersti Løken Stavrum som ikke leser bruksanvisning, Trude Helén Hole som fikk en 10 er på en skala fra 1-6 for sitt vinkurs!" Trine-Lise Jagge, Dynamic People og arrangør av Karriereweekend Geilo

"Vil bara sända ett tack mail i samband med karriereweekend på Geilo. Vin provningen du arrangerade var verkligen ett gott innspel som bjöd på massa skratt och ny kunnskap! Du har en härlig personlighet som skapar engagemang." Pierre Wilhelm Jansson, Customer Relations Frogner House

"Så gøy at vinene fikk menneskelige egenskaper. Veldig lærerikt og koselig. Godt utvalg av viner og en inspirerende "somalier". Karoline Storbråten, NHST Media Group

"Dette var en hyggelig opplevelse. God atmosfære og fint utvalg med viner. Mange gode tips til eget kjøp. Særegen stil og god formidlingsevne." Morten Fahlvik, Education Research Manager Its Leearning

"Tusen takk. Min samboer har bursdag og med koronaens begrensninger måtte jeg være litt kreativ, så da blir det deg på storskjerm hjemme i et lite lag." Hege H.

"Et veldig bra digitalt vinkurs som jeg kommer til å anbefale til andre." Ann E. Hansen

"Takk for raskt svar og flott service. Min kone og jeg har gledet oss og kjøpt inn viner! Nå har vi vært gjennom de hvite, dette var veldig moro!" Bent F.

"Har gått gjennom hele modul 1 nå, og jeg blir å se den flere ganger. Så kjøper jeg modul 2 og 3 senere. Fantastisk kurs." Ann Irene Klo

Back to blog