Verdens ti kuleste druetyper

Verdens ti kuleste druetyper

Vet du hvilke druer som regnes for å være de ti mest verdsatte druene i verden? Ikke det? Vel, da skal jeg kort redegjøre for det her og nå – å vite hvilken druetype du liker og ikke liker er nemlig en vesentlig faktor om du skal finne frem i vinens verden og virkelig ha glede av vin - for vin er ikke bare vin.

Trude Helén Hole
Redaktør, forfatter, sommelier & foredragsholder
Trude Helén Hole
Redaktør, forfatter, sommelier/foredragsholder

 

Hver drue-variant har sin egen unike historie å by på. Ulike druer har selvsagt ulike egenskaper, aromaer og smaker å friste med. De forskjellige variantene trives i forskjellige miljøer og produserer ulike og distinkte smaker som beriker glassene til vinelskere rundt om i verden.

Druer er som med det meste en smakssak. I dette innlegget skal vi derfor ta et lite dypdykk ned i druenes verden og kartlegge de ti mest verdsatte vindruene ved å kort forklare hvor druene trives best, definere variantens smaks- og aromaprofil og belyse druens lagringspotensiale – og til slutt kort anbefale ypperlige matkombinasjoner til hver druesort!

Cabernet Sauvignon

Hvor druen trives: Bordeaux, Frankrike, Napa Valley (California, USA), Coonawarra (Australia)
Smak og aroma: Cabernet Sauvignon er kjent for sin dristige struktur, og tilbyr smaker av solbær, sorte kirsebær og plomme, ofte ledsaget av tobakk, sedertre og mynte. Vinen er fyldig med faste tanniner og en dvelende finish.
Lagringspotensial: Svært god lagringskapasitet, de beste vinene kan lagres 10-20 år eller mer, og utvikler jordaktige, læraktige toner over tid.
Matkombinasjoner: Perfekt til grillede biffer, lam eller sterke oster. Tanninene elsker proteinrike retter, og balanserer det meste av rikholdig mat.

På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole, forfatter, journalist og sommelier

Pinot Noir

Hvor druen trives: Burgundy (Frankrike), Willamette Valley (Oregon, USA), Central Otago (New Zealand)
Smak og aroma: Dette er en lett til middels fyldig druesort. Pinot Noir er kjent for sine elegante røde fruktsmaker – tenk på kirsebær, bringebær og jordbær – ofte sammen med jord-, sopp- og blomsteraromaer. Druen har myke tanniner og en silkeaktig munnfølelse.
Lagringspotensial: Lagret vanligvis godt i 5-10 år. Pinot Noir med god kvalitet fra Burgund kan eldes i flere tiår og utvikle komplekse smaker av skogbunn og trøffel.
Matkombinasjoner: Perfekt med andestek, grillet laks eller sopprisotto. Druens lettere fylde og syrlighet utfyller retter som er rike, men ikke for tunge.

Chardonnay

Hvor druen trives: Burgund (Frankrike), Napa Valley (California, USA), Margaret River (Australia)
Smak og aroma: Chardonnay er en av de mest allsidige hvite druene vi har og tilbyr smaker som spenner fra skarpe grønne epler og sitron i kjøligere klima til tropiske frukter som ananas og mango i varmere strøk. Lagring på eikefat tilfører vanilje, smør og toasty toner i vinen.
Lagringspotensial: Chardonnay av høy kvalitet kan eldes i 5-15 år, og utvikle rikere, nøtteaktige og honningaktige egenskaper over tid.
Matkombinasjoner: Ideell med kremete retter som hummer, stekt kylling eller smøraktig pasta. Druens kompleksitet og fine balanse mellom frukt og syrlighet, samt eiketoner kan fungerer helt utmerket med både lette og rike retter.

Merlot

Hvor druen trives: Bordeaux (Frankrike), Toscana (Italia), Washington State (USA)
Smak og aroma: Merlot er forlokkende og tilgjengelig, med smaker av plomme, sorte kirsebær og sjokolade. Druen tilbyr ofte et fint hint av urter og vanilje, avhengig av aldring av bruk av eik.
Lagringspotensial: Kan eldes i 5-10 år, mens godt strukturerte varianter kan lagres i opptil 20 år. Druen gir mer rustikke og jordnære egenskaper ved lagring.
Matkombinasjoner: Utmerket med stekt kjøtt som svinekjøtt eller storfekjøtt, eller til og med solide pastaretter. Druen er høytidig, men allikevel allsidig nok til å kunne kombineres med alt fra saftige burgere til sofistikert and.

På Druen nybegynnerkurs

Lær om opprinnelse, hvordan smake på vin og forskjellige druetyper

close up photography of wine glasses

Rødt eller hvitt i glasset

Lær om verdens mest kjente røde og hvite druetyper og finn din favoritt

Lær om musserende vin

Lær om hvordan sable en champagne og om forskjellige boblevarianter

Syrah/Shiraz

Hvor druen trives: Rhône Valley (Frankrike), Barossa Valley (Australia), California (USA)
Smak og aroma: Syrah (kjent som Shiraz i Australia) tilbyr smaker av bjørnebær, blåbær og plomme, med undertoner av pepper, blomster, røkt kjøtt og jordbunn. I Australia er Shiraz ofte litt tyngre og fruktigere, mens druen i Frankrike lener seg mot det mer sofistikerte i stil.
Lagringspotensial: De beste eksemplene kan fint eldes i 10-20 år, og utvikler rike, viltaktige og læraktige aromaer.
Matkombinasjoner: Lam, grillmat eller krydret pølser. Dens robuste smak tåler dristige, røykfylte retter. Her er det bare å kjøre på og prøve seg frem.

Sauvignon Blanc

Hvor druen trives: Loire Valley (Frankrike), Marlborough (New Zealand), California (USA)
Smak og aroma: Sauvignon Blanc er en frisk og vital drue som er kjent for sin høye syre og smaker av lime, grønt eple, pasjonsfrukt og urter. Druen byr ofte på grønne, gressaktig toner på duft, samt mineralske kvaliteter i munnen.
Lagringspotensial: Beregnet for å nytes ung, helst innen 1-3 år. Men enkelte eksempler av høy kvalitet som viner fra Sancerre kan eldes i 5-8 år.
Matkombinasjoner: Perfekt med fersk geitost, sjømat som østers eller reker, eller salater med sitrusvinaigrette. Druens rene og elegante smaksprofil er forfriskende sammen med lett, syrlig mat.

Riesling

Hvor druen trives: Mosel (Tyskland), Alsace (Frankrike), Clare Valley (Australia)
Smak og aroma: Riesling har stor bredde og kan produsere knusk tørre viner til saftige og svært søte. Druen har vanligvis mye syre og byr gjerne på aromaer av lime, grønt eple, aprikos og bensin (en særegen tone i lagret Riesling). Druen er særdeles aromatisk og kan utvikle honning- eller nøttetoner med alderen.
Lagringspotensial: Søte rieslinger kan eldes i flere tiår, mens tørre rieslinger nytes best innen 5-10 år.
Matkombinasjoner: Riesling er ypperlig til krydrede retter som thailandsk eller indisk mat, eller med svin og and. Druens sødme og syrlighet balanserer ut varme og rike smaker.

Alt skjer for en Riesling. – Ukjent

Nebbiolo

Hvor druen trives: Piemonte (Italia)
Smak og aroma: Nebbiolo produserer noen av Italias mest verdsatte viner som Barolo og Barbaresco. Druen gir vanligvis smaker av kirsebær, tjære, roser og lær, og viner med mye tanniner og syre. Med alderen utvikles komplekse smaker av trøffel, tørkede blomster og urter.
Lagringspotensial: Nebbiolo gir gode lagringsviner, og toppviner kan lagres 20+ år.
Matkombinasjoner: Nebbiolo er perfekt med rike, salte retter som trøffelrisotto, stekt kjøtt og solide gryteretter. Druens mange tanniner trenger fett og protein for å balansere dem.

Malbec

Hvor druen trives: Mendoza (Argentina), Cahors (Frankrike)
Smak og aroma: Malbec er kjent for sin dype farge og sine rike, mørke fruktsmaker, og byr på toner av plomme, bjørnebær og sjokolade med hint av vanilje og krydder. Malbec fra Argentina fremstår som fruktig, myk og tilgjengelig, mens franske versjoner er mer tanninrike og jordaktige i stil.
Lagringspotensial: Nytes best ung og helst innen 5-7 år, mens Malbecs av ​​høy kvalitet kan eldes i 10-15 år.
Matkombinasjoner: En klassisk kombinasjon med argentinsk biff, men denne druen er også deilig med grillet kjøtt, grillmat og harde oster.

Tempranillo

Hvor druen trives: Rioja (Spania), Ribera del Duero (Spania)
Smak og aroma: Tempranillo tilbyr smaker av kirsebær, plomme og tomat, samt jordlige toner av tobakk og lær. Ofte et hint av nellik fra lagring på eikefat. Druen gir viner som kan variere fra lyse og fruktige til dype og komplekse i stil.
Lagringspotensial: Rioja-viner av god kvalitet kan lagres i 15-20 år, og utvikle smakfulle og krydrede egenskaper over tid.
Matkombinasjoner: Passer ypperlig til stekt kjøtt, spansk tapas og lagrede oster som Manchego. Druens salte og litt jordlige karakter passer godt sammen med et bredt spekter av middelhavssmaker og retter.

Hver av disse druene har sin egen historie å fortelle gjennom sin unike smaks- og aromaprofil, samt druenes regionale påvirkning. Enten du nyter en dristig Cabernet Sauvignon med en saftig biff eller en forfriskende Sauvignon Blanc med sjømat, så tilbyr hver av disse druene en uforglemmelig vinopplevelse. Du må bare vite litt om hva du drikker.

Så – hvilken drue foretrekker du, og hvilken kandidat ønsker du å utforske som din andre og tredje favoritt drue? Og hvor vil du begynne å utforske først? Hvorfor ikke forsøke en saftig Malbec fra Mendoza opp mot en mer tanninrik variant fra Cahors i Frankrike? Bare et lite stalltips, der altså.

Dagens værvarsel: sol med mulighet for vin. – Ukjent

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

…………@…………

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog