Cabernet Sauvignon – verdens mest berømte rødvinsdrue

Cabernet Sauvignon – verdens mest berømte rødvinsdrue

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Det er rart med det, en forandrer preferansene med årene. Det gjør i hvert fall jeg. Jeg kan eksempelvis digge en vin eller vinstil, les mer om forskjellige druer og vinstiler her, og så kan jeg plutselig merke at det ikke lenger appellerer til meg på samme måte. Chardonnay er eksempel på en druesort jeg er rimelig lei av akkurat nå, mens Cabernet Sauvignon derimot, er en solid stayer.

Muligens fordi denne druesorten har så mye å by på og minner meg om et liv jeg liker – cowboy-livet! Jepp, mitt liv som cowboy i Australia er jo en svunnen tid, men luktene har jeg ikke glemt, og en god Cabernet Sauvignon med sine dufter av svett hest, lær, tobakk, stall, høy, varm betong og sigar… jepp, da er jeg der – igjen!

Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte rødvinsdrue

Cabernet Sauvignon er verdens mest populære rødvinsdrue, og elsket og beundret av både vinprodusenter og vindrikkere. Druen er kjent for sin dype farge, rike smaksprofil og sin herlige evne til å eldes godt – det vil si bli bedre med årene, litt sånn som meg.

Cabernet Sauvignon har sin opprinnelse i Bordeaux-regionen i Frankrike, og antas å være en naturlig krysning mellom Cabernet Franc og Sauvignon Blanc druer. Cabernet Sauvignon står svært stødig på egne bein, men i Bordeaux blandes druen ofte med andre druetyper for å gi mer balanse og kompleksitet til vinene.

Druene som gjerne benyttes i den berømte Bordeaux-blenden er først og fremst Cabernet Franc og Merlot, men også Carmenere og Petit Verdot.

Vindyrkere i hele verden prøver å etterlikne den såkalte Bordeaux-blenden med og uten hell. Noen av dem finner du eksempelvis i Toscana hvor det produseres Super-Toscanere som er en Bordeaux etterlikning. Mer om Super-Toscanere kan du lese her.

Her er noen nøkkelegenskaper og korte fakta om Cabernet Sauvignon

Dufter: Cabernet Sauvignon er en veldig aromatisk drue, og aromaene går ofte i retning mørke bær, solbær og blåbær, samt noe jordlig eller et grønt urte-preg. Tre, blyanspiss, tobakk og grønn paprika er andre assosiasjoner. I varmere klimaer får vinene mer preg av godt modne bær og frukter, og et litt mindre grøntaktig-preg.

En god Cabernet Sauvignon i mine øyne, frister i tillegg med dufter av svett hest, stall, høy og lær, samt varm betong og sigar. Lagring på nye eikefat gir i tillegg aroma av vanilje, nøtter og krydder.

Smaksprofil: I munnen kan vi finne typiske smaker av solbær, sorte kirsebær, sedertre, tobakk og noen ganger grønn paprika. Druen gir ofte en fast garvesyrestruktur og god syre, men tanninene blir gjerne litt bløtere og vinen føles rundere i smak i varmere klima.

Matkombinasjoner: Cabernet Sauvignon passer godt sammen med en rekke matretter, inkludert grillet eller stekt rødt kjøtt, lam, lagrede oster og retter med rike, gjerne litt salte sauser. Prøv deg frem.

Liker du vinen du drikker og matretten isolert sett – blir dette vanligvis en vinner-kombinasjon om du legger godviljen til, og det gjør som regel jeg.

Lagringspotensial: Cabernet Sauvignon-viner av høy kvalitet har ofte utmerket potensiale for lagring, og blir noen ganger bedre på smak og kompleksitet opp til flere tiår når de lagres under riktige forhold.

Blanding: Cabernet Sauvignon brukes som nevnt ofte i blandinger, spesielt i Bordeaux-stilblandinger hvor den ofte blandes med Merlot, Cabernet Franc og noen ganger andre druesorter. Merlot mykner opp, mens Cabernet Franc tilfører spenst, saftighet og lekenhet.

Dyrking: Cabernet Sauvignon-druer trives i klima med varme, solrike dager og kjøligere netter. Vinrankene kan tilpasses og trives i ulike jordtyper, men fungerer ofte best i godt drenert jord.

Vinstiler: Avhengig av regionen og vinfremstillingsteknikker kan Cabernet Sauvignon produsere et bredt spekter av vinstiler, fra middels fyldig og fruktig, til svært fyldige viner med intense tanniner.

Økende popularitet

Cabernet Sauvignon dyrkes i mange vinregioner rundt om i verden, og noen av de mest kjente områdene for denne druesorten er Bordeaux i Frankrike, Napa Valley i California, Toscana i Italia og Coonawarra i Australia. Populariteten er økende fordi Cabernet Sauvignon er en hardfør drue som tåler mye, og som derfor er lettere å dyrke enn for eksempel Pinot Noir som er mer kresen på klima og vær, er mer utsatt for sykdommer, og krever mer stell både i vinmarken og under produksjon.

Eksempler på andre gode regioner for Cabernet Sauvignon er California, Margaret River i Australia og Hawke’s Bay på New Zealand.

Cabernet Sauvignon er altså en svært populær drue som er verdsatt av både vinprodusenter og vinentusiaster for sine dristige smaker, sitt gode aldringspotensiale og ikke minst sin gode evne til å reflektere både terroir- og vinmakerstil. Med andre ord – en ganske unik druesort. Velbekommen!

På Druen digitale vinkurs – lær om vin i egen stue eller hage

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Alt godt!
Mvh Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier/vinskribent & kunstner

………@………

TILBAKEMELDINGER PÅ PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

7 / 9
Back to blog