Fen kjappe med vinekspert Nicolas Mahé de Berdouaré

Fen kjappe med vinekspert Nicolas Mahé de Berdouaré

Hei og velkommen til vinbloggen i Feather Book, Wine & Art. Her finner du innlegg om litteratur, kunst og ikke minst vin, for denne nettsidens eier heter Trude Helen Hole, og jeg er altså forfatter, kunstner og sommelier som holder foredrag over hele landet. I tillegg til dette har jeg hatt egen TV serie om vin og har Norges eneste vinkurs der du kan lære om vin i egen stue eller hage, når du vil og med hvem du vil. Enklere blir det ikke. På Druen digitale vinkurs finne du her.

I serien “Fem kjappe” stiller jeg fem kjappe spørsmål til våre vineksperter. Første mann ut var Geir Salvesen, og denne gangen er det vinhandler  Nicolas Mahé de Berdouaré som gir oss sine tips. Flere kjappe svar fra våre vineksperter finner du her. Vil du lese Nicolas mange gode vinartikler eller kjøpe en av hans bøker om vin, klikker du deg inn på hans vinblogg. Vel lest. 🙂

En bok om vin skrevet av Nicolas Mahé de Berdouaré

1.  Hvorfor begynte du å jobbe med vin? – Først og fremst fordi min familie er vinprodusenter i Bordeaux gjennom flere generasjoner – jeg er født og oppvokst i henholdsvis vindistriktene Graves og er oppvokst i Médoc – og har dermed dype røtter i vinbransjen. Men ikke bare det – jeg hadde faktisk en vinåpenbaring, allerede som tenåring. Like etter 17-årsdagen min fikk jeg av min far smake på en fyldig, fruktig vin fra Médoc. Åpenbaringen skjedde etter at jeg – pliktskyldig og forskriftsmessig – først hadde rotert vinen i glasset. Da jeg så stakk nesen nedi glasset og snuste, opplevde jeg formelig en aromatisk eksplosjon i hele hodet. Det var som et filmøyeblikk der du ser hundrevis av bilder fyke gjennom heltens hjerne, på ett sekund. Plutselig innså jeg klart og tydelig at alle de tingene jeg satte høyest i livet, var konsentrert i dette ene glasset: Naturen og årstidenes fascinerende skifter – jeg kunne lukte alle fire årstidene samtidig – kulturarv og kunst, historie og tradisjon – jeg kunne kjenne suset fra historien! Og ikke minst glede og nytelse. Nesen min formelig vibrerte av lykke og sendte varme ilinger av fryd opp i hjernen. Veien til det gode liv åpenbarte seg for meg der og da, rett og slett.

Nå har det gått 36 år siden denne åpenbaringen, som gjorde det fullstendig klart for meg at det ikke var min plikt, men faktisk et stort privilegium, å få videreføre min stolte familietradisjon. Slik ble det. Og jeg har aldri angret, selv om vinhandel ikke alltid – som noen tror – bare en dans på druer. Men i det store og det hele har reisen så langt vært … vindunderlig!

2.  Hva er din favorittdrue og hvorfor? Et utrolig vanskelig spørsmål, ikker minst fordi det finnes cirka 10 000 vindruesorter, og alle kan dyrkes ulikt og på vidt forskjellige terroarer. Vinverdenen er med andre ord uendelig stor og variert, og det fine med det er jo at man alltid kan finne noe nytt, noe som overrasker og gleder. Men skal jeg velge, må jeg innrømme en viss patriotisme, ved at jeg elsker viner med sjøpreg – assosier gjerne med friskt havsalt – laget på hvitvinsdruer fra Frankrike, som Melon de Bourgogne og Sauvignon blanc. Men også druer fra Portugal, som for eksempel Encruzado og Alvarinho. Blant rødvinsdruer er jeg temmelig svak for Zinfandel, som kan gi svært spennende viner.

3.  Hva er ditt favorittland/-område i vinsammenheng, og hvorfor? Dette handler om litt av det samme som spørsmål nummer to. Jeg er glad for og overbevist om at ekte vinentusiaster fra hele verden har noe sterkt og stort til felles. Alle vinprodusenter ønsker å få frem det beste både i sine avlinger og videre i måten de bearbeider druene på, og det preger hvordan de tilpasser ulike drueranker til de best egnede terroirene og hvordan de henter ut det beste potensialet av de forskjellige årgangene. Men om jeg tvinges til å svare helt ærlig, er mine preferanser også her styrt av hvor jeg kommer fra. Jeg setter kanskje viner fra Bordeaux høyest, fordi jeg vokste opp med dem, og dessuten viner fra Loire, Jura, Portugal og "Zinfandel-landet" California.

4.  Hvem ville du drukket vin med på en øde øy, og hvorfor? Med min kone Siv og de av mine alle nærmeste venner som forstår og virkelig vet å sette pris på en god vin. Hvorfor? Fordi vin er veldig personlig for meg, samtidig som jeg av natur er en deler. Jeg nyter ofte gode ting ti ganger så sterkt når jeg kan dele opplevelsen med andre.

Det gjelder også naturopplevelser, musikk og film – tenk bare på gleden over å se dyn yndlingsfilm sammen med en venn som åpenbart også fryder seg over filmen – men aller kraftigst når det gjelder vin, som jeg jo lever og ånder for. Hvor sterkt jeg opplever vin, får man kanskje et bedre bilde av gjennom denne hyllesten til vin, skrevet av den franske poeten og vinentusiasten Paul Claudel (1868–1955):

«Vinen har et bånd til jorden som gir den kropp og sjel. Vinen knytter bånd mellom mennesker. Det er nemlig vinen som får oss til å forandre våre sanser til det beste. I likhet med en plante som trenger vann for å blomstre, trenger mennesket vin for å stråle, for å sette sjelen og fantasien fri. Vinen gjør oss sosiale. Vinen setter alle som sitter rundt et bord og drikker, på samme nivå. Vi åpner oss overfor de andre på en unik måte.»

5. Hvilken sommervin vil du anbefale og hvorfor? Om sommeren foretrekker jeg oftest en hvitvin, og min favoritt kommer – om enn kanskje noe uventet for meg som franskmann – fra Portugal og er en Cabriz Encruzado Reserva. Den forener vinkompetansen fra to av verdens fremste vinland på ypperlig vis. Laget på den smaksrike druen Encruzado fra Dão i Portugal – en deilig, lokal druesort som er framodlet med metoder utviklet i franske Burgund. Den dyktige burgundske vinmakeren som gjorde jobben, bodde i Dão i lang tid. Resultatet har blitt en deilig sommervin – tørr, fruktig og veldig frisk, og dermed perfekt på varme og milde sommerdager.

…………….@……………
Mvh. Trude Helén Hole
Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs
Back to blog