Helgens hete vintips for deg som liker det litt hett

Helgens hete vintips for deg som liker det litt hett

Skrevet av Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Er du flink til å nyte livet? Ta vare på forholdet om du har et, spise og drikke godt når du kan, og rett og slett leve i nuet? Prioritering er tingen. En god dyne i sofaen, mye stearinlys, hud mot hud sammen med partneren din, en god film å flire av og selvsagt et deilig glass vin, og vips, – you are in Heaven, and believe me on this one. Been there… a long time ago.

Men jeg er ikke helt senil ennå, derfor får du disse hete vintipsene av meg nå, mens jeg fortsatt har litt minne i behold. 

Intro til info: Undertegnede og denne bloggens eier, Trude Helén Hole, er for nye lesere utdannet sommelier, ikke somalier som det har stått på cv´en min de siste 15 årene. Det er nok derfor jeg måtte ta til takke med å bli selvstendig næringsdrivende.

Vel, jeg har drevet vinimport i seks år og vært vinskribent i over 20 år for forskjellige medier, og skriver om vin og ypperlige godbiter også på denne bloggen. Vel og merke når jeg har tid. Og det har jeg nå. 

Rødt og hot fra Down Under

Vi begynner med et av mine favorittland, nemlig Australia der jeg oppholdt meg i 94/95, stort sett ridende på min ville hingst Percy far out in the outback. Ja nettopp, Down Under, my kind of country, der menn er menn, og kvinner er kvinner. Hadde det ikke vært for trollene mine som jeg elsker over alt på jord, hadde jeg forlatt denne knausen for lenge siden og dratt tilbake til Australia der hest fortsatt er best, og folk kaller en spade for en spade.

Men nå er vi altså i Norge, vårt lille navlebeskuende land der Knausgårds navlelo er mer interessant enn Amundsen og Nansen, der fjortisbloggere styrer medieverdenen. Vel, hva annet kan en gjøre enn å drikke? I det minste sørge for å drikke godt.

Så Carpe diem – finn frem glasset og nyt livet. Vi begynner altså ukens godbiter med en klassiker fra Down Under!

Yellow Tail Shiraz

Yellow Tail er et stort australsk vinmerke eid av Casella Family Brands. Yellow Tail, som ligger i Yenda i New South Wales, har produsert sine varianter siden 2000. I dag er Yellow Tail et av de mest solgte vinmerkene i verden i volum, og er kjent for sitt brede utvalg av endrue-viner med populære internasjonale druer som eksempelvis Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Chardonnay. Men de produserer også musserende og roséviner.

Yellow Tail Shiraz er en klassisk, flott og moderne Shiraz vin fra Down Under. Vinen er innsmigrende med ganske bløte garvestoffer for å være en såpass ung Shiraz, men frykt ikke, du kjenner at den er der. Garvesyren sparker nemlig fint i fra der den skal. Vi finner mørke bær og et søtladet kirsebærpreg på duft, samt noe krydder (pepper) og et nokså rustikt preg av støv og lær. Og sjokolade?

Nokså kompleks i forhold til tidligere utgaver. Vi finner tilsvarende frukt i munnen, samt noe kjøttaktig og lær her også. Vinen føles saftig med en fin friskhet i avslutningen, og i tillegg har den ganske bra lengde.

Er du en kvinne som meg, en som krever en mann med ryggrad og muskler, men som samtidig er bløt på de rette stedene, er dette vinen. Er du mann og trenger tilsvarende beskrivelse, tenk på en ung Sophia Loren med bløte former og bein i nesen. Need I say more? I don`t think so.

Og når vi først er i gang der nede, smeller vi til med BIB varianten også. Yellow Tail Shiraz BIB, er en ypperlig bag in box vin som rett og slett sjarmerer deg i senk. Ukomplisert, behagelig, delikat, innsmigrende og god! På duft lokker den med søte, mørke moreller, noe sjokolade og litt krydder, og i munnen fyller den godt opp med tilsvarende. En passe fyldig, smaksrik og avbalansert vin med god struktur og fine, oppløftende syrer i avslutningen.

Er du sulten, så kjør på med feite pastaretter, pizza, heavy grillmat, vinterlige kjøttretter med trøkk i, eller sau og vilt, oster and so on. Dette kan dere. Og hvorfor nøye seg med less, når more altså. Yellow Tail Shiraz, en sikker vinner!

Fra rødt i Australia til rødt i Italia, Spania og Sør-Afrika

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo BIB. Se bort fra navnet. Denne vinen har mer klasse enn det navnet skulle tilsi. Den er produsert på 60 Sangiovese og 40% Cabernet sauvignon, noe som har resultert i en vin med god fylde og friskhet. Den fremstår saftig og fin, med relativt myke tanniner. Vinen byr på et godt bærpreg hele veien igjennom fra duft til smak. Kirsebær og skogsbær skiller seg klart ut. En lang og saftig ettersmak. En godt balansert vin som passer hyttekos, italienske retter og til storfe, vilt og oster. Eller bare nyte foran peisen. Kanonvin!

Marqués de Chivé Tempranillo Reserva er produsert i Valencia i Spania, og skuffer aldri. Utelukkende produsert på Spanias store stolthet Tempranillo. Flott, intens rød farge. Moden frukt og vanilje frister på duft som følges opp i munnen. I munnen oppleves den tilgjengelig, glatt og fløyelsaktig med en elegant krydret finish. En voksen, harmonisk og selvsikker kar dette her altså, som viser god rundhet, men som samtidig er kompleks nok til å bli spennende.

Nettopp som en god og omtenksom elsker. En klassisk fulltreffer av en vin.

Stellar Organics Merlot fra Sør-Afrika er en meget positiv overraskelse til en rimelig penge. Rene Merlot viner kan i mine øyne fremstå som nokså endimensjonal, men denne sparker fra seg i forskjellige retninger og er ikke så enkel som førsteinntrykket gir – og jeg er altså stor fan av underdogs.

Litt rustikkpreget duft med rått, deilig høstløv, samt blåbær og antydning til urter. Balansert, harmonisk, smidig og innbydende i munnen. Bløte tanniner myker opp inntrykket. Ypperlig til biff og gryteretter og «stews», samt kyllingwok. Ja, her kan du kjøre på med retter med trøkk i, for det tåler denne karen helt fint. Stellar Merlot er et godt kjøp. Min varmeste anbefaling.

Og selvsagt må vi ha god musikk til god vin, nemlig en av mine gamle favoritter, Gene Pitney Somethings Got A Hold Of My Heart, …oh my Good, sooo romantic, besvimer neste jeg. DUNK!

Don´t get drunk – drink with style!

Ha en strålende, deilig fredag dere og husk; livet er for kort til å drikke dårlig vin, høre på dårlig musikk og knote rundt i dårlige forhold – jeg bare nevner det… fordi jeg kan!

Flere artikler om vin finner du her.

Mvh Trude Helén Hole, sommelier, foredragsholder, forfatter og journalist

Back to blog