Her er 11 punkter som ganske greit oppsummerer vår 17 mai feiring

Her er 11 punkter som ganske greit oppsummerer vår 17 mai feiring

Hva er 17 mai? Her er 11 punkter som ganske greit oppsummerer vår 17 mai feiring. Kort fortalt er 17 mai, også kjent som nasjonaldagen i Norge, en feiring av grunnlovsdagen. Dagen markerer undertegnelsen av Norges grunnlov den 17. mai 1814 på Eidsvoll, og er en av de viktigste nasjonale høytidene i landet vårt.

Her er noen typiske trekk ved feiringen av 17. mai i Norge

Flaggheising: Dagen starter gjerne med flaggheising ved offentlige bygninger, skoler og hjem. Flagget heises til topps tidlig om morgenen og holdes der hele dagen.

Nasjonalsanger: Nasjonalsangen "Ja, vi elsker dette landet" synges ved offisielle arrangementer og under barnetoget. Dette er en høytidelig tradisjon og en viktig del av feiringen.

Antrekk: Dette er vår største festdag, og en stor dag for bruk av bunader og folkedrakter som vi bærer med stolthet. Den grønne Nordlandsbunaden har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste bunad. Slitte jeans og skitne T-skjorter hører ikke hjemme på vår felles bursdag.

Bjørkepynt og pynting av bil: Bjørken har fått en sentral rolle i feiringen av 17 mai. Vi pynter ikke bare hus og hytter, vi liker også å pynte bilene våre, hvilket med det er et hyggelig syn på veiene.

Frokost: Mange nordmenn starter dagen med en tradisjonell 17. mai-frokost, som kan inkludere rømmegrøt, pølser, egg, spekemat og andre typiske retter og gjerne bobler i glasset.

Barnetog: En av de mest kjente tradisjonene på 17. mai er barnetoget, hvor barn fra skoler, barnehager og andre organisasjoner går gjennom gatene i norske byer og tettsteder. Barna bærer flagg og synger nasjonalsanger mens de går i tog.

Parader og musikk: I tillegg til barnetoget kan det være militærparader, korpsmusikk og andre arrangementer i byene, spesielt i hovedstaden Oslo.

Is og pølser: Det er en tradisjon å spise MYE is og pølser på 17. mai. Isboder og pølseboder er vanlige langs ruten til barnetoget og i byene.

Kulturelle arrangementer: Mange steder arrangeres det konserter, teaterforestillinger, idrettsarrangementer og andre kulturelle arrangementer på nasjonaldagen.

Familie og venner: 17. mai er også en dag for å være sammen med familie og venner. Mange nordmenn samles til feiringer, enten hjemme eller på offentlige steder som parker og torg.

En dag for egenpleie?

I tillegg til det nevnte har jeg lyst å føre opp et punkt til, for dette er et punkt jeg selv er veldig glad i, nemlig egenpleie. Nå som barna er ute av redet syntes jeg det er veldig deilig å rett og slett bruke denne dagen til å trekke meg tilbake, gjerne ta med telt og sovepose og finne et sted i naturen der jeg kan nyte ro og fred, og være for meg selv.

Dette kan jeg selvsagt gjøre når som helst, men når jeg vet at de aller fleste er pyntet og samlet til fest i byer og tettsteder, så smaker det så utrolig godt å trekke ut i naturen og nyte den til fulle. Det er som å ha naturen helt for seg selv, mens lydene av 17 mai og fest og festligheter ljomer i det fjerne.

Stemningen blir magisk, og jeg simpelthen elsker det.

Vel, uansett hvordan en velger å feire dagen, så er 17 mai en dag som preges av glede, nasjonal stolthet og fellesskap, der vi feirer vår uavhengighet og nasjonale identitet som dessverre er i ferd med å viskes ut, grunnet våre ubrukelige politikere.

Så det er kanskje på tide å føre et nytt punkt opp på listen; sparke våre politikere og skifte ut det politiske system. Vi bør samle et nytt Eidsvoll og lage en ny grunnlov tuftet på den gamle versjonen slik at vår uavhengighet og nasjonale identitet igjen blir hovedfokus.

Vel, med det er det vel bare å si - gratulerer med dagen som kommer!

Back to blog