Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022

I dag har jeg skrevet om en av mine favoritter på boks, eller BiB, bag-in-box som det også kalles. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022, heter vinen som er fra Frankrike. Sauvignon Blanc er en av mine favoritter når det gjelder hvite viner. Jeg liker den spenstige, unge, friske og grønne fremtoningen med hint av brennenesler og solbærblader, og muligens også flint.

Jeg skrev bare Frankrike, for når et område ikke er spesifisert er vinen gjerne produsert av druer fra forskjellige områder. Dette kan være flere forskjellige vinmarker som eies i sin helhet av produsenten, eller at vinprodusenten kjøper druer fra rene druedyrkere. Enkelte vinprodusenter har eksempelvis ikke egne vinmarker, og omvendt. Men det er ikke tilfellet i denne fortellingen

Så la oss fordype oss litt i denne herligheten. Produsenten François Lurton er velkjent i vinverden, og mye av hans fremgang skyldes hans satsning med nettopp druen Sauvignon Blanc, og storsuksessen er som nevnt en av mine favoritter, nemlig Les Fumèes Blanches.

Om François Lurton – a flying winemaker

François er den fjerde generasjonen av vinprodusenter i familien-Lurton. Familien har produsert viner i Bordeaux siden 1897, og hans oldefar og hans forfedre produserte brennevin i Bordeaux-regionen fra midten av 1800-tallet. Hans far André var en legende i vinverden, og etter drøye 25 år som topp-produsent er også François Lurton like aktet, for også hans kompetanse er lang og bred.

På slutten av 80 og 90 tallet jobbet François som flying winemaker i Argentina, Chile, Spania og Frankrike. Gjennom sitt høytsvevende arbeid så han et stort potensiale også utenfor Frankrike, og begynte med det å kjøpe vinmarker og bygge vingårder.

Pionerånd og hardt arbeid har gitt suksess, og i dag lager han vin med stor suksess i fire land.

Økologiske prinsipper

På Domaine Les Fumées Blanches blir vinmarkene dyrket etter økologiske prinsipper. Målet er å aktivere og forbedre de mikrobiologiske prosessene i jorden for å få fram den unike karakteren på hver enkelt parsell og i druene. Druene dyrkes i Côtes de Gascongne som er et området kjent for dyrking av grønne druer.

François, som er kjent for sin høye standard, overlater aldri noe til tilfeldighetene. Hans nøkkel-filosofi er; naturlig, grundig og hensynsfullt. «Naturen kan bare uttrykke seg med det vi gir den av ressursene», skriver produsenten på sine egne hjemmesider.

“Terroirer kommer til uttrykk ved hjelp av innovative teknikker, ivrig ekspertise, et snev av frekkhet, mye “streng” følsomhet, og en sta forpliktelse til organisk dyrking – dette er karakteristisk for François Lurton.”

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022 er produsert på 100% Sauvignon Blanc og fremstår son en frisk og freidig vin. Duft og smak byr på fine aromaer med et delikat preg av grønne epler, litt stikkelsbær og sitrus, og samt et hint av herlige mineraler. Vinen står oppreist med rak rygg, har god kompleksitet og meget god friskhet. Litt krydder og bitterhet i avslutningen, og det lier jeg,

Passer til fisk, skalldyr og salater, men står så rakrygget at den tåler en hel del annet også, så prøv deg frem – eller nyt den som den er. Vil du lese flere artikler – klikk her.

På Druen digitale vinkurs finner du her.

Mvh Trude Helén Hole, sommelier, foredragsholder, forfatter og journalist

Back to blog