Riesling - den hvite utfordreren

Riesling - den hvite utfordreren

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Kunnskap er makt… eller la meg omformulere; kunnskap gir trygghet og mulighet til å forstå. At vi kan litt om vinen vi drikker og hva den er laget av vil ti-doble gleden ved å drikke vin. Å investere litt kunnskap i vin og de forskjellige druesortene, er derfor en lur investering.

I dag skal vi innom Riesling som i likhet med Sauvignon blanc, er en AROMATISK drue. Chardonnay som du kan lese om her – er eksempelvis en ikke-aromatisk druesort.

En populær, verdensvant og allsidig kvinde!

Riesling kjenner vi fra Tyskland og er en av verdens beste druer. Den populære hvitvinsdruen er kjent for sin høye syrlighet og evne til å reflektere terroir/område, nærmere forklart jordsmonn og klima der den dyrkes. Druen dyrkes hovedsakelig i, og trives svært godt i Tyskland, men kan også gi kvalitetsviner eksempelvis i Østerrike, Frankrike, Australia og USA.

Riesling er nok den druen som troner øverst på tronen sammen med Chardonnay grunnet sin popularitet og allsidighet, men det har ikke alltid vært slik. Vi som er litt over 27 år husker sikkert Madonna Liebfraumilch og Reiler vom Heissenstein. Og om vi ikke husker det, er det bra.

På det glade 1980-tallet og 90-tallet drakk vi generelt mye dårlig vin i Norge. Plumpe, halvtørre viner som nevnte, var bestselgere. I dag troner fortsatt halvtørre viner på toppen av salgsstatistikken, men vinene er blitt tydeligere og sødmen balanserer vanligvis bedre opp mot vinens syrlighet. I tillegg har flere produsenter gått over til å lage vin med kun om én druetype - nemlig kvalitetsdruen Riesling.

Riesling er et godt eksempel på hvordan etterspørsel påvirker stil. Tradisjonelt har viner produsert på Riesling luktet diesel, bensin, parafin og voks. Dette er aromaer som oppstår når druene blir solbrente, og skallet utvikler et fargestoff for å beskytte druene. I dag ønsker forbrukerne en mer fruktig og frisk stil og det fører til at mange vinmakere plukker vekk de solbrente druene, slik at petroleumsaromaene snart er historie – inntil videre.

Vår frues melk, og litt til. Jeg kan jo for moro skyld nevne at Liebfraumilch som er tysk for ‘Vår Frues melk’ med henvisning til Jomfru Maria, er en vinstil med halvsøt hvit tysk vin som vanligvis produseres for eksport i regionene Rheinhessen, Pfalz, Rheingau og Nahe. Den opprinnelige tyske skrivemåten av ordet er Liebfrauenmilch som er betegnelsen på vin produsert fra vingårdene til Liebfrauenkirche eller “Church of Our Lady” i Rheinland-Pfalz byen Worms siden det attende århundre. Stavemåten Liebfraumilch er mer vanlig på etiketter til vin som skal eksporteres. Sånn, da vet du det også. Godt å få det ut.

Her er noen viktige egenskaper du bør vite om Riesling

Riesling kan produsere viner som varierer fra knusk tørre til veldig søte viner, med en svært variert smaksprofil. Riesling er hardfør, men mer krevede både når det gjelder klima og stell enn hva tilfellet er med en Chardonnay. Druen lagres sjeldent på eikefat og aldri på nye fat. Riesling er en svært aromatisk drue som gir syrerike, friske viner med lite alkohol.

Aroma: Riesling druer gir ofte aroma av epler, blomster, sitrusfrukter, fersken og mineraler. Druen kan fremstå som noe kjølig og mineralsk i Europa, med mer tropisk frukt i varmere strøk. Ved god modning får vi aromaer som minner om honning. Noen ganger kan vinen som tidligere nevnt få en karakteristisk petroleumlignende aroma når den modnes, og dette er toner jeg personlig liker svært godt.

Jeg syntes derfor det er litt leit at vi går i en retning der vinenes særpreg forsvinner. Lukt er sterkt knyttet opp til vår hukommelse, og for meg bringer vinene opp assosiasjoner som gjør det lettere å henge vinene på knagger og dermed kjenne dem igjen.

Tenk deg at du kjører inn på en gammel bensinstasjon en varm, solfylt ettermiddag og du er 17 eller 23 år, eller 63, og kjører en rød Mustang Kabriolet. Vel, da kjenner du antagelig lukten av en god Riesling.

Smaksprofil: Riesling-viner kan ha en rekke smaksprofiler avhengig av hvor de er dyrket og hvordan de er produsert. Men generelt finner vi nok mye av de samme smakene av sitrusfrukter, epler, fersken, aprikos, honning og mineraler også i munnen.

Søthet: Riesling-viner kan variere i søthetsnivå, fra tørre (trocken) til svært søte (süß). Tørre Riesling-viner er ofte unge og friske, mens søtere varianter kan være mer komplekse og modne til det bedre over tid.

Mineralitet: Mange Riesling-viner uttrykker tydelig mineralitet som reflekterer det kalkholdige jordsmonnet der druene dyrkes.

Aldringsevne: Riesling er kjent for sin evne til å modne vakkert over tid, det vil si bli bedre og rundere i kantene slik som meg og kanskje også deg. Selv om mange Riesling-viner bør nytes unge og friske, kan noen av de beste eksemplene utvikle seg over flere tiår og med det tilegne seg komplekse smaksprofiler og dype aromaer.

Geografi: Riesling dyrkes ikke bare i Tyskland, men er også populær i Frankrike, Østerrike, Australia, USA. I Frankrike er eksempelvis Alsace et utmerket Rieslingområde, og det samme er delstaten Washington i USA. Men prøv gjerne en Riesling fra New Zealand. Du kan risikere å bli positivt overrasket.

Opprinnelse: Vi kan med sikkerhet dokumentere at rieslingdruen ble dyrket i Rüsselsheim i nærheten av Rheingau i Tyskland i 1435, og sannsynligvis lenger enn som så, for det funnet et kart fra Kinzheim i Alsace i Frankrike som på dette tidspunktet var en del av Tyskland.

I kartet som er fra ca 1335 er det merket av en vingård med navnet «zu dem Russelinge». Men det er usikkert om det faktisk er Riesling som er ment i disse nedtegnelsene eller om det er snakk om annen drue med liknende navn. I 1477 hyllet hertug René av Lorraine vinproduksjonen i Alsace og nevner spesielt riesling, og jeg velger derfor å tro at det står Riesling på kartet i Alsace. Også andre funn tyder på at Riesling var en velkjent kvalitetsdrue lenge før dette.

Les gjerne innlegget Mitt møte med Prinz Hessen i Rheingau.

Riesling er kort fortalt en drue som har vunnet popularitet blant vinelskere over hele verden på grunn av sin allsidighet og evne til å produsere viner med høy kvalitet, og ikke minst sin gode evne til å produsere knusk tørre og svært søte viner. Kanskje vil hun utfordre tronen til dronningen Chardonnay etter hvert. Dette er altså en allsidig og verdensvant dame som har svært mye å by på. Hvorfor ikke kjøpe en knusktørr Riesling og en søt en neste gang du skal på polet, så finner du fort ut hvor fantastisk allsidig denne druen faktisk er.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS FINNER DU HER

Tilbakemeldinger – På Druen digitale vinkurs

6 / 9
Art of Living med forfatter, journalist, kunstner og sommelier Trude Helén Hole – her finner du mer om vin.
Back to blog