Riesling - den hvite utfordreren

Riesling - den hvite utfordreren

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Kunnskap er makt… eller la meg omformulere; kunnskap gir trygghet og mulighet til å forstå. At vi kan litt om vinen vi drikker og hva den er laget av vil ti-doble gleden ved å drikke vin. Å investere litt kunnskap i vin og de forskjellige druesortene, er derfor en lur investering.

I dag skal vi innom Riesling som i likhet med Sauvignon blanc, er en AROMATISK drue. Chardonnay som du kan lese om her – er eksempelvis en ikke-aromatisk druesort.

En populær, verdensvant og allsidig kvinde!

Riesling er en populær hvitvinsdrue som er kjent for sin høye syrlighet og evne til å reflektere terroir/område, nærmere forklart jordsmonn og klima der den dyrkes. Druen dyrkes hovedsakelig i, og trives svært godt i Tyskland, men den kan også gi kvalitetsviner eksempelvis i Østerrike, Frankrike, Australia, og USA.

Riesling er vel den druen som troner øverst på tronen sammen med Chardonnay grunnet sin popularitet og allsidighet, men det har ikke alltid vært slik. Vi som er litt over 27 år, husker sikkert Madonna Liebfraumilch og Reiler vom Heissenstein. Og om vi ikke husker det, er det bra.

På 1980-tallet og 90-tallet drakk vi mye dårlig vin i Norge. Plumpe, halvtørre viner som nevnte var bestselgere. I dag er fortsatt halvtørre viner på toppen av salgsstatistikken, men vinene er blitt tydeligere og sødmen balanserer vanligvis bedre opp mot vinens syrlighet. I tillegg har flere produsenter gått over til å lage vin med kun om én drue - nemlig kvalitetsdruen Riesling. 

En av druens største kjennetegn er lukten av petroleum. Tenk deg en gammel bensinstasjon en varm sommer-ettermiddag... og du er 17 år... eller 23.... eller 63.... og kjører en rød Mustang Cabriolet...

Vår frues melk

Jeg kan jo for moro skyld nevne at Liebfraumilch eller Liebfrauenmilch, som er tysk for 'Vår Frues melk', med henvisning til Jomfru Maria, er en vinstil med halvsøt hvit tysk vin som vanligvis produseres for eksport i regionene Rheinhessen, Pfalz, Rheingau og Nahe.

Den opprinnelige tyske skrivemåten av ordet er Liebfrauenmilch som er betegnelsen på vin produsert fra vingårdene til Liebfrauenkirche eller "Church of Our Lady" i Rheinland-Pfalz byen Worms siden det attende århundre. Stavemåten Liebfraumilch er mer vanlig på etiketter til eksportert vin. Sånn, da vet du det også. Godt å få det ut.

Her er noen viktige egenskaper for Riesling-druer

Riesling-viner varierer fra knusk tørre til veldig søte viner, og kan ha en variert smaksprofil. Druen lagres sjelden på eikefat og aldri på nye fat. Noen ganger kan vinen få en karakteristisk petroleumlignende aroma når den modnes, og dette er toner jeg personlig liker svært god. Her er litt mer om druen:

Aroma: Riesling druer gir ofte aroma av epler, blomster, sitrusfrukter, fersken og mineraler. Druen kan fremstå som noe kjølig og mineralsk i Europa, og en kan finne mer tropisk frukt i varmere strøk. Ved god modning får vi aromaer som minner om honning. Lagrede utgaver kan som nevnt få et deilig petroleumslignende preg på duft.

Smaksprofil: Riesling-viner kan ha en rekke smaksprofiler avhengig av hvor de er dyrket og hvordan de er produsert. Generelt sett kan de inkludere aromaer og smaker av sitrusfrukter, epler, fersken, aprikos, honning og mineraler.

Søthet: Riesling-viner kan variere i søthetsnivå, fra tørre (trocken) til svært søte (süß). Tørre Riesling-viner er ofte unge og friske, mens søtere varianter kan være mer komplekse og modne til det bedre over tid.

Mineralitet: Mange Riesling-viner uttrykker tydelig mineralitet, noe som kan være på grunn av det kalkholdige jordsmonnet der druene dyrkes.

Aldringsevne: Riesling er kjent for sin evne til å modne vakkert over tid, det vil si – bli bedre og rundere i kantene slik som meg. Selv om mange Riesling-viner er nytes unge og friske, kan noen av de beste eksemplene utvikle seg over flere tiår, og med det tilegne seg komplekse smaksprofiler og dype aromaer.

Geografi: Riesling dyrkes ikke bare i Tyskland, men er også populær i Frankrike, Østerrike, Australia, USA. I Frankrike er eksempelvis Alsace et utmerket Rieslingområde, og det samme er delstaten Washington i USA. Prøv gjerne en Riesling fra New Zealand.

Opprinnelse: Vi kan dokumentere at rieslingdruen ble dyrket i Rüsselsheim i nærheten av Rheingau i Tyskland i 1435. Les gjerne innlegget Mitt møte med Prinz Hessen i Rheingau. Omtrent hundre år tidligere er det funnet et kart fra Kinzheim i Alsace i Frankrike, som på dette tidspunktet var en del av Tyskland.

I kartet er det merket av en vingård med navnet «zu dem Russelinge». Men det er usikkert om det faktisk er Riesling som er ment i disse nedtegnelsene eller om det er snakk om annen drue med liknende navn. Jeg velger å tro at det er Riesling. Andre funn tyder på at Riesling var en velkjent kvalitetsdrue lenge før dette.

I 1477 hyllet Hertug René av Lorraine vinproduksjonen i Alsace og nevner spesielt riesling

Riesling er kort fortalt en drue som har vunnet popularitet blant vinelskere over hele verden på grunn av sin allsidighet og evne til å produsere viner med høy kvalitet, og ikke minst sin gode evne til å produsere knusk tørre og svært søte viner. En allsidig dame dette her, altså – som har svært mye å by på.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS FINNER DU HER

Tilbakemeldinger – På Druen digitale vinkurs

6 / 9
Art of Living med forfatter, journalist, kunstner og sommelier Trude Helén Hole – her finner du mer om vin.
Back to blog