Pinot Noir - en perfekt gentleman!

Pinot Noir - en perfekt gentleman!

Pinot Noir er av god grunn en av de mest anerkjente og elskede druesortene i vinverdenen. Druen, som er en av mine røde favoritter er kjent for sine delikate smaker og komplekse aromaer, samt utfordringene den gir vinprodusenter på grunn av sin sensitivitet for både klima og jordforhold.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Historie og opprinnelse

Pinot Noir har sin opprinnelse i Burgund-regionen i Frankrike, hvor den har blitt dyrket i flere århundrer. Den er en av de eldste druesortene som fortsatt er i kommersiell produksjon, med en historie som går tilbake til romertiden. Det er altså ikke småtterier vi snakker om når vi omtaler Pinot Noir. Tvert om. 

I 1925 forsøkte vitikulturisten Abraham Izak Perold ved universitetet i Stellenbosch i Sør-Afrika å utvikle en variant av Pinot Noir som kunne tåle klimaet bedre. Perold krysset druesortene Pinot Noir og Cinsault som lokalt ble kalt Hermitage, derav navnet Pinotage. Hvordan dette forsøket gikk, kan du lese mer om her: Pinotage er Sør-Afrikas uslepne diamant.

Pinot Noir, eller Blauburgunder/Spätburgunder på tysk, er en blå vindrue, – og som det tyske navnet tilsier kommer druen opprinnelig fra Burgund i Frankrike. Pinot Noir er en viktig bestanddel i musserende viner, ikke minst i champagne ettersom den trives særdeles godt i området Champagne i Burgund, og fordi druen er fruktig, har flott smak og god syre og inneholder relativt lite tanniner.

Druen trives i kalkholdig jordsmonn og benyttes først og fremst til produksjon av rødvin og produserer noen av de beste vinene i verden. Vinstilen er ofte middels fyldig med høy fruktsyre og bløte tanniner. Druen kan være nokså særegen på duft og smak, og ikke minst i struktur, noe som kan være grunnen til at den blir omtalt som «Druenes Ballerina».

Jeg derimot, ser på Pinot Noir som en herremann, en sofistikert Gentleman.

Klima og gode områder

Pinot Noir trives best i kjølige klimaer, noe som bidrar til å bevare druens syre og fremheve dens delikate smaker. Blir det for varmt kan vinene fort fremstå som slappe og litt «syltet» i stilen. Burgund i Frankrike regnes som hjemlandet til Pinot Noir, hvor de mest kjente vinene kommer fra subregionene Côte de Nuits og Côte de Beaune. 

Pinot Noir kan også trives i litt varmere strøk bare det ikke blir for varmt, som eksempelvis California i USA, og spesielt er områdene Sonoma County og Carneros kjent for sine høyverdige Pinot Noir-viner. Også Oregon, og nærmere bestemt Willamette Valley er kjent for sine elegante og komplekse viner.

Vi må heller ikke glemme Australia, Tyskland og Italia, og ikke minst New Zealand som er kjent for å produsere viner i verdensklasse. I den forbindelse bør nevnes Central Otago-regionen som produserer noen av de beste Pinot Noir-vinene fra den sørlige halvkule.

    Smaksprofil

    Pinot Noir er kjent for sine komplekse smaker og delikate struktur. Her er typiske smakskarakteristikker du kan bite deg merke i.

    • Frukt: Kirsebær, jordbær, bringebær og plomme.
    • Floral: Roser og fioler.
    • Jordlige toner: Sopp, skogbunn og våt jord.
    • Krydder: Kanel, nellik og noen ganger et snev av vanilje fra eikelagring.

    Matkombinasjoner

    Pinot Noir er en allsidig vin som passer godt med mange ulike typer mat. Den lave tanninstrukturen og høye syren gjør denne vinen spesielt egnet til følgende matretter.

    • Fjærfe: And, kylling og kalkun.
    • Fet fisk: Laks og tunfisk.
    • Sopp: Risotto med sopp eller pasta med soppbaserte sauser.
    • Lettere kjøttretter: Kalvekjøtt og svinekjøtt.

    Vinproduksjon

    Pinot Noir er kjent for å være en utfordrende drue å dyrke og vinifisere grunnet dens tynne skall og følsomhet for sykdommer og værforhold. Også i vinkjelleren må vinmakeren være svært nøye med temperaturkontroll under gjæring og lagring for å bevare druens delikate smaksprofil. Pinot Noir er jo en sofistikert herremann som selvsagt krever sofistikert behandling.

    Og med det kan vi konkludere med følgende vise ord:

    Pinot Noir er en drue som krever riktige omstendigheter som klima og jordsmonn, samt mye omsorg på vinmarken og dyktighet i vinkjelleren for å ende opp som en kvalitetsvin. Når disse forutsetningene er på plass, blir resultatet gjerne en vin med enestående finesse og kompleksitet.

    Denne gentlemannens evne til å uttrykke terroir, og dens elegante smak gjør den til en favoritt blant vinelskere over hele verden – inklusive meg, for jeg simpelthen elsker Pinot Noir!

    På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

    Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

    Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

    1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
    2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
    3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
    4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
    5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
    6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

    Med vennlig hilsen
    Trude Helén Hole
    Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
    Feather Book, Wine & Art Gallery

    Back to blog