Wente Vineyards, Magna Carta, Van Gogh, Da Vinci, Bach og Hemmingway

Wente Vineyards, Magna Carta, Van Gogh, Da Vinci, Bach og Hemmingway

Hin dagen som vi sier det i Bergen, var jeg på masterclass og vinsmaking med en av verdens mest innovative vinprodusenter, nemlig Wente Vineyards fra California. Det hele fant sted på The Salmon på Tjuvholmen, og presentasjonen ble holdt av Michael Parr som gjorde en utmerket jobb.

Trude Helén Hole
Redaktør, forfatter, sommelier & foredragsholder
Trude Helén Hole
Redaktør, forfatter, sommelier/foredragsholder

 

Morsomt er det også at Parr tidligere jobbet for vinprodusenten Kendall-Jackson som jeg selv importerte en gang i tiden, nærmere bestemt det glade 90-tallet. Kendall-Jackson er også en familie-eid vinprodusent, og så lenge noe driftes av familier er jeg av den oppfatning at vi i de fleste tilfeller snakker om god kvalitet.

Wente familien har i fem generasjoner laget viner som reflekterer vinmarkene de eier i California, og vinmarkene består eksempelvis av vinstokker fra Château Margaux og Château d’Yquem. Familien blander tradisjonelle og innovative vinproduksjonsteknikker og er blant annet kjent for å ha laget sin egen klone av Chardonnay som i dag er plantet over hele California.

Familien Wentes spennende historie

Wente Vineyards er den lengste, kontinuerlig familieeide og drevne vingården i USA. Familiebedriften ble grunnlagt i 1883 og Wente er med det en viktig aktør blant vinprodusentene i California. Selv om familien beskriver seg selv som hardtarbeidende bønder som er stolte over sin historie og har beina godt plantet i vinmarken, så var det ikke gitt at vinproduksjon skulle bli familiens virke i 141 år.

Eventyret begynte nemlig under gullrushet, og den tyske immigranten Carl H. Wente hadde som de fleste andre et mål om å finne mest mulig gull. Men det er ikke gull alt som glitrer. Carl H. Wente fant ut at det ikke var mye konstruktivt å hente i jakten etter gull og ville heller drive med noe han kunne godt fra før av, nemlig jordbruk. I 1883 kjøpte Wente 48 hektar med vingårdsland i Livermore Valley i California, og begynte å bygge en vingård.

Vil du vite hva Magna Carta fra 1297, Van Gogh, Da Vinci og Bach, og ikke minst Hemmingway har med det hele å gjøre, leser du videre til vinanbefalingene du finner lenger ned i dette innlegget.

Vellykkede Chardonnay kloninger

Familien eier i dag 1,200 hektar med vinmark, og er kjent for å være både modige og innovative. I 1912 ble Carl Wente overtalt av sin sønn Ernest om å importere Chardonnay-stiklinger fra en velkjent vinplanteskole, nemlig F. Richter Nursery i Montpellier, Frankrike. De nye Chardonnay-stiklingene ble plantet Livermore-dalen som har den fordelen at den går fra øst til vest mot San Fransisco, og med det fylles dalen med tåke på nettene, noe som gir varme solrike dager og kjølige netter.

Ernest plukket deretter ut de beste av sine egne vinstokker og podet disse med de nye stiklingene. Det meget vellykkede resultatet ble kalt “Wente Clone”, og i dag utgjør Wente Clone over 75 % av all Chardonnay plantet i California!

I dag er det Karl D. Wente som styrer skuta. Karl er utdannet ønolog og viticulturist, og familiens 5. generasjons vinbonde og vinmaker. Karl har sammen med sin søster Niki Wente som er ansvarlig for vinmarkene, utviklet fire forskjellige stilretninger med sine Chardonnay-druer.

Morning Fog Chardonnay, Riva Ranch Chardonnay, Small Lot Eric’s Chardonnay og nth DEGREE Chardonnay.

Bærekraftig miljøsatsning

Familien er kjent for å blande tradisjonelle og innovative vinproduksjonsmetoder, og for sin forkjærlighet til både jord, område og samfunn. Wente Vineyards er derfor meget stolt over å ha blitt sertifisert både som bærekraftig vingård og som bærekraftig vinprodusent av California Sustainable Winegrowing Alliance. Færre enn ti prosent av vinprodusentene har mottatt begge disse sertifiseringene som verifiseres årlig med 41 strenge virksomhetskrav.

Stikkord for sertifiseringene og Wentes visjon er vann – jord – energi – mennesker – samfunn.

En allsidig vinprodusent

Wente Vineyards er med andre ord en anerkjent internasjonalt vinprodusent, ikke bare når det gjelder vin, men også innenfor områdene vin-turisme, utdanning, gastronomi og god mat, samt musikk og konserter. I tillegg til nevnte er vinprodusenten en kjent aktør innenfor golfmesterskap med egen golfbane.

Men vi derimot – skal konsentrere oss om vinene vi fikk bryne oss på under Wentes Masterclass i Oslo hin dagen, og da begynner vi like godt med nykommeren.

Wente Brut Sparkling Wine 2018 – nyhet september 2024

Vinen lages på den tradisjonelle champagnemetoden og fermenteres i små rustfrie ståltanker. Men i motsetning til Champagne som vanligvis er en blend av Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, er dette en ren Chardonnay-vin. Andregangs fermentering skjer i flaske før vinen lagres i 3 år før salg.

Wente Brut Sparkling Wine frister oss med en flott lys og gyllengul farge, og fine delikate bobler. Vi kjenner typeriktige aromaer av grønt eple, sitrus og grønne bananskall, samt hint av bakt brioche. Det hele avsluttes med en frisk og lang finish.

Wente Morning Fog Chardonnay

Druene kommer kun fra familiens egen eiendom og Morning Fog er navnet på morgen tåken som strømmer innover fra Stillehavet og San Francisco Bay, og ender i Livermore Valley hvor den løses opp i morgensolen. Dette daglige fenomenet som vi også finner i Loire i Frankrike, modererer klimaet, slik at det kan produseres godt balanserte Chardonnay-viner i dalen.

I første omgang gjæres 50% av vinen i nøytrale franske, amerikanske og østeuropeiske eikefat. Resterende 50% gjæres i rustfrie ståltanker for å bevare den naturlige fruktsmaken i vinen.

Den fatgjærede mosten ligger lagret på bunnfall i 7 måneder, og ”batonnage” er kunsten å røre forsiktig i tønnene med jevne mellomrom for å få fram mer kremete aromaer og struktur i vinen. Fra de gjenværende 50% som ligger i ståltank blir halvparten lagret tilsvarende på bunnfall i 7 måneder, mens den andre halvparten lagres uten bunnfall.

Dette har resultert i en frisk, saftig og fruktig Chardonnay-vin med aromaer fra modne epler og tropisk frukt og sitrus, balansert med vanilje, smør og noe nøtter, og selvsagt et godt hint av eik. En medium fyldig vin med balansert syre og lang frisk ettersmak. Les mer om Chardonnay-druen her.

Wente Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay

Druene kommer utelukkende fra familiens Riva Ranch i Arroyo Seco i Monterey. Dette området er ansett for å være det beste stedet for å dyrke Chardonnay grunnet den kjølige og lange vekstsesongen. Her modnes Chardonnay perfekt og tilfører naturlig balanse mellom sukker og syre.

For å komplimentere de rike aromaene, fermenteres 90% av vinen i nye og annengangs brukte franske og amerikanske eiketønner. Også her benyttes ”batonnage” hver tredje uke for å tilføre et mer kremete særpreg og for å forsterke vinens struktur. 10% er fermentert i rustfrie ståltanker som tilfører vinen fine, friske fruktaromaer.

2022 årgangen har mye karakter og er noe mer kompleks og “rundere” i stil enn Morning Fog Chardonnay. Dette er en balansert vin med hint av modne epler, bananskall, sitron og ristet brioche, samt vanilje som gjerne er et resultat av lagring på eik. Den modne frukten komplementeres av litt kremede smørtoner med hint av ristet marshmallow og eiketoner i finish. Med andre ord en Chardonnay med rund munnfølelse og frisk, lang ettersmak. 

Murrieta’s Well Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en av mine favoritt druer, så jeg var ganske spent på denne. Les mer om Sauvignon Blanc her. Dette er derimot en blend med 75% Sauvignon Blanc, 7% Malvasia, 7% Muscadet Blanc, 6% Chardonnay og 4% Viogner som alle har satt sitt preg på vinen. Druene plukkes tidlig på morgenen i begynnelsen av oktober. Deretter avstilkes og presses druene før druesortene hver for seg fermenteres i rustfrie ståltanker. En liten andel av vinen fermenteres i nøytrale franske eikefat i 4 måneder.

Vinen har en innbydende, lysegul gjennomsiktig farge. På lukt finner vi aromaer av tropiske frukter med hint av pasjonsfrukt, lime, guava, eple, samt et hint av Lychee. Dette er en medium fyldig hvitvin med litt oljete tekstur og frisk avslutning som er litt Bordeaux-aktig i stil og krever mat. Les mer on druen Sauvignon Blanc her.

Angels Ink Pinot Noir

Vi må begynne med litt morsomme fakta – fra middelalderen og frem til 1800-tallet var vin hovedingrediensen i den vanlige skrive-blekk-pennen. Vin gjorde fargestoffene i blekk mer stabile og ble ansett som et renere løsemiddel enn vann. Eksempelvis ble Magna Carta skrevet med denne blekk-typen i 1297. Van Gogh tegnet og Da Vinci skrev notater med blekket, og Bach komponerte med vin-blekket. Så det er absolutt ikke rart at det ble bra, ikke sant!

Når det gjelder Hemmingway, så drakk han bare vinen og likte det. Enkelt og greit.

For å sitere importøren; – Angels Ink-viner feirer individuelle uttrykk og den frie ånden til Pinot Noir, og er en kunstferdig refleksjon av stilisert vinproduksjon med en multikulturell verdsettelse.

Angels Ink Pinot Noir er en ren Pinot Noir vin lagret på 50% franske og 50% amerikanske fat, og den skuffer ikke. I denne kan vi finne trekk fra både den nye og den gamle vinverdenen. Angels Ink Pinot Noir fremstår som delikat og balansert, og frister med aromaer av kirsebær, modne jordbær og urter, samt noe høstløv. Milde tanniner, saftig munnfølelse og god ettersmak. Les mer om Pinot Noir druen her.

Wente Riva Ranch Pinot Noir

Riva Ranch Pinot Noir lages av de beste druene fra familiens Riva Ranch vingård i Arroyo Seco i Monterey. Her dyrkes 8 ulike kloner av Pinot Noir, som hver for seg gir ulike type aromaer, tekstur og smak til vinen. Blenden er dominert av de arvede klonene Pommard og Martini. Pommard er spesielt fruktdreven og sødmefull drue, mens Martini er mer subtil og kompleks på lukt og gir mer tekstur på smak.

Vinen gjæres i små rustfrie ståltanker hvor vinen pumpes over to ganger daglig for å maksimere ekstraksjon av smaker og aromaene, og gi vinen mer struktur. Vinen modnes deretter 20 måneder på 50% nye franske eikefat og 50% i brukte fat.

Riva Ranch Pinot Noir har en klar gyllenrød farge. På duft kjenner vi aromaer som kirsebær, plomme, jordbær og vanilje, med hint av brent eik, svett hest, jord og sigarboks. Denne Pinot Noir’en har en fin syre og delikate tanniner med en lang og fruktig avslutning. 

Wente Sandstone Merlot

Dette er en blend, og druene som brukes er 77% Merlot, 13% Petite Sirah (Durif, P. Syrah), 5% Petit Verdot og 5% Malbec som alle har satt sitt preg på vinen. Det samme har jordsmonnet som er sandstone og vulkansk. Vinen presses etter 7-12 dager med skallkontakt. Vindruene fermenteres hver for seg i store rustfrie ståltanker og vinen pumpes over 2-3 ganger daglig for å maksimere prosessen. Deretter lagres vinen i 9-11 måneder på franske og øst-europeiske nøytrale eikefat.

Wente Sandstone Merlot som er mørkerød på farge overrasket positivt. Det er muligens bidraget fra de andre duene som medvirket til det. Les mer om Merlot her. På lukt finner vi delikate aromaer av mørk frukt som kirsebær, modne bringebær og hint av kakao. Dette er en velbalansert vin med medium-lette tanniner, hint av modne røde bær og lett syrlig avslutning. Les mer om Merlot her.

Wente Beyer Ranch Zinfandel

Eiendommen Beyer Ranch Vineyard har historisk sett vært et ypperlig sted for å dyrke Zinfandel. Druene er plantet på nøye utvalgte steder og på skrånende åser som fører ned til bredden av Arroyo del Valle og Arroyo Mocho bekkene. Druer fra disse vinmarkene produserer saftige og fyldige viner.

Wente Beyer Ranch Zinfandel er en blend bestående av 78% Zinfandel, 12% Petite Sirah (Durif, P. Syrah), 6% Petit Verdot, 2% Malbec og 2% Barbera. Hver druetype fermenteres separat i små rustfrie ståltanker hvor vinen pumpes over to til tre ganger daglig. Vinen lagres deretter i en kombinasjon av rustfrie ståltanker og nøytrale eikefat.

Vinen har en fin dyp mørklilla farge, samt en fruktig og konsentrert duft av kirsebær, fiken, bjørnebær med hint av sort te og hibiskus. En lett, velbalansert og fruktig Zinfandel med runde tanniner, god fylde med hint av mørke bær og noe søtlig krydderpreg. Lang avslutning. Les mer om den spennende druen Zinfandel her.

Wente Southern Hills Cabernet Sauvignon

Eiendommen hvor Southern Hills Cabernet Sauvignon kommer fra, ligger langs de sørlige åsene av Livermore Valley. Her dyrkes ca 161 ha med Cabernet Sauvignon, hvor to av kloningene stammer fra vinpioneren Charles Wetmores Bordeaux-drue (i det nittende århundre). Vinen presses med skall etter 7-12 dager, og hver druetype fermenteres separat i små rustfrie ståltanker hvor vinen pumpes over to ganger daglig. Deretter lagres vinen i 16 måneder i nye og brukte franske og østeuropeiske eikefat i tillegg til rustfrie ståltanker.

Wente Southern Hills Cabernet Sauvignon er en kraftig blend der Cabernet Sauvignon selvsagt spiller hovedrollen med sine 78%. Deretter finner vi Petite Sirah (Durif, P. Syrah) med sine 19%, og Petit Verdot med sine 3%, noe som utgjør fine biroller.

Spesielt Petite Sirah spiller en viktig birolle med sine fremtredende noter. Vinen frister med en fin mørkerød farge. På lukt finner vi noe blomster i tillegg til aromaer av blåbær, bringebær og svarte oliven. Dette er en velbalansert rødvin med fin konsentrasjon, god fylde og velbalanserte tanniner. Les mer om verdens mest berømte røde druesort her.

Murrieta’s Well The Spur

Murrieta’s Well The Spur er en klassisk bordeaux-blend med den gode fruktigheten fra Livermore Valley. Vinen frister med en mørkerød farge, og på lukt finner vi armoaer av vanilje, krydret tranebær og nellik. Dette er en fruktig, rund og medium fyldig vin med fine integrerte tanniner og smaker som på duft, samt blåbær og kjeks. Vinen har en lang og god ettersmak, og er en vin som passer til de fleste gourmeretter av vilt og storfekjøtt.

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

 

Back to blog