Derfor bør du drikke sitronvann

Derfor bør du drikke sitronvann

Visste du at buddhistene ser på sitronen som en av de tre velsignede fruktene? 

Sitron, som egentlig stammer fra områdene sør for Himalaya, har blitt brukt i medisin i tusenvis av år. Den gule frukten sies å være effektiv i behandlingen av revmatisme, leddgikt, høyt blodkolesterol, fordøyelsesbesvær, forkjølelse og influensa. Sitron er også et naturlig desinfiserende og antiseptisk middel.

Sitroner har høyt innhold av vitamin C og kalium, og styrker dermed også immunforsvaret ditt – og det er viktig. Vitamin C bekjemper forkjølelse og kalium stimulerer hjerne og nervefunksjoner, og bidrar til å kontrollere blodtrykket. Vitamin C skal visstnok også redusere rynker og blemmer, og holde huden din fin.

Og ikke nok med det, sitronvann rensker ut giftstoffer fra blodet – og spesielt denne funksjonen liker jeg med tanke på alle giftstoffene vi daglig får i oss, enten vi vil eller ei. Sitronskallet inneholder også en eterisk olje som også dreper bakterier og parasitter. Skallet kan blant annet brukes til behandling av munnsår, tannkjøttbetennelse, forkjølelse og sår hals.

Kroppen er et instrument som må stemmes

Riktig PH-verdi er nøkkelen til god helse. Hovedgrunnen til at jeg har sitron i vannet er at sitron er svært alkalisk. Jeg tror at riktig PH-verdi i kroppen er nøkkelen til god helse. For meg som er vekt, handler dette altså om balanse. For lav eller høy pH-verdi hindrer opptak av næringsstoffer og mineraler som kalium, magnesium, kalsium og sodium som vi  ha.

Så på samme måte som kroppen regulerer temperaturen, vil den også forsøke å balansere pH-verdien, særlig i blodet. Kroppen vil gjøre sitt ytterste i å bevare en pH-verdi på 7,35-7,45, og vil utsette andre vev eller kropps-systemer for stress for å opprettholde dette nivået. Konsekvensene av en ubalanse i syre/base over tid tvinger kroppen til å nøytralisere det sure miljøet.

Dette gjør den ved «å stjele» av kroppens lagre av alkaliske mineraler (kalsium, magnesium, kalium og natrium) for å gjenopprette pH balansen i blodet. Vi utarmer altså oss selv.

Lider du eksempelvis av mangel på energi, er ofte forkjølet og snufsete, eller sliter med hodepine og migrene, kan dette være tegn på at kroppen din er i ubalanse og er for sur. Vi er alle forskjellige, men de fleste av oss bør ta sikte på å spise 75-80% alkalisk mat og maksimum 20-25% av syredannende mat.

Husk også at frukt og grønnsaker i dag inneholder kun ca 50% av vitaminer og mineraler i forhold til for 50-60 år siden.

Nevnte er altså årsaken til at jeg bruker jeg mye sitron – sitron opprettholder en god PH verdi i kroppen min, noe som igjen bidrar til at jeg opprettholder min gode helse og har overskudd, noe som igjen bidrar til et godt liv. Så enkelt er det.

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog