Sangiovese - Italias store stjerne!

Sangiovese - Italias store stjerne!

Sangiovese er Italias mest plantede druesort og ikke nok med det, den ikoniske druen spiller hovedrollen i noen av landets mest kjente viner som Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano bare for å nevne noen.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier og foredragsholder

Sangiovese er en smaksrik, syrerik, tanninrik og kraftig drue med stor utbredelse i spesielt Toscana – men den dyrkes også i Australia, USA og Argentina med stort hell. Druen har flere undervarianter og anses som en perfekt lagringsvennlig matvin.

I dette innlegget skal vi lære mer om den ikoniske druen Sangiovese – druen som får deg til å synge.

Opprinnelse og historie – Jupiters blod

Sangiovese antas å ha sin opprinnelse fra langt tilbake i tid. Vi vet at druen har blitt dyrket i Italia i flere århundrer, og den første dokumenterte omtalen av druen dateres helt tilbake til 1500-tallet. Sangiovese er spesielt knyttet til Toscana-regionen, hvor druen fortsatt innehar hovedrollen.

Det sies at navnet kommer fra det latinske “Sanguis Jovis” som betyr “Jupiters blod.” En annen teori er at Sangiovese er oppkalt etter den romerske guden «Sanctus Giove». Det er ikke godt å si hvor druen har fått sitt navn, men vi kan med stor sikkerhet slå fast at det var etruskerne som først dyrket druen i Toscana, og at romerne videreførte og spredte eventyret videre.

Sangiovese er i dag plantet i store deler av Italia, og til og med på Corsica hvor druen er bedre kjent som Nielluccio.

Sangiovese er Kongen av Toscana

Toscana ligger nordvest i Italia, og her finner du blant annet Firenze, Pisa og Siena, samt flere berømte vin-regioner. Klimaet er av stor betydning når det gjelder områdets suksess innen vin- og matvareproduksjon, ettersom det ligger perfekt til og nyter godt av både varmt innlandsklima og et kjøligere kystklima. I tillegg bidrar de ikoniske lave åsene til optimale forhold for jordbruk.

Sangiovese-druens skall er ganske tynn og druen kan derfor være utfordrende å dyrke ettersom druen er følsom for klima, jordsmonn og sykdommer.

Duft- og smaksprofil. Druens karakter kan variere betydelig avhengig av hvor den dyrkes, med smaker som spenner fra syrlig og fruktig til jordnær og robust. Sangiovese-viner er kjent for sin høye syre, sine faste tanniner og middels til fyldig kropp. Smaksprofilen inkluderer vanligvis:

Kirsebær: Vi finner gjerne kirsebær i viner produsert i nordlige områder, ofte ledsaget av toner av jordbær og blåbær, mens plomme og moreller er mer vanlig i Sangiovese fra varmere strøk.
Tomat: En særegen tone som kan være til stede i Sangiovese, spesielt i Chianti.
Urter: Timian, oregano og tørkede urter er ofte å finne i en god Sangiovese.
Jordlige notater: Lær, tobakk og teblader kan utvikle seg med alderen.
Krydder: Subtile hint av krydder som svart pepper eller nellik er også vanlig.

Stiler for vinproduksjon. Sangiovese kan som tidligere nevnt lages til et bredt spekter av stiler, og er avhengig av varme og sol for å gi gode viner. Her er noen viner du kanskje kjenner til fra før av.

Chianti, Toscana: Dette er kanskje den mest kjente Sangiovese-baserte vinen. En Chianti må inneholde minst 70 % Sangiovese. Chianti Classico er en underregion kjent for viner av høyere kvalitet, ofte med en rikere kompleksitet og noe bedre aldringspotensial.
Brunello di Montalcino i Montalcino-regionen, Toscana: Dette er et av de mest prestisjefylte uttrykkene til Sangiovese, og druene som benyttes er 100 % Sangiovese Grosso som er en klone av Sangiovese-druen. Disse vinene er fyldige og kan lagres i flere tiår.
Vino Nobile di Montepulciano: Dette er nok en vin av høy kvalitet fra Toscana som hovedsakelig er produsert på Sangiovese, lokalt kjent som Prugnolo Gentile. Disse vinene er vanligvis mykere enn en Brunello, men har fortsatt et godt aldringspotensial.
Supertoscanere: Dette er innovative blandinger ofte laget med en betydelig del av Sangiovese kombinert med utradisjonelle varianter som Cabernet Sauvignon eller Merlot. Begrepet «Supertoscanere» er en trend som egentlig startet som et “opprør” på 70-tallet i det berømte vinområdet Toscana i Italia.

Les også  Hva er en supertoscaner?

Populære regioner

Toscana, Italia: Sangiovese er det bankende hjertet i Toscana som med sine mange underregioner kan produsere forskjellige vinstiler på samme drue.
Umbria, Italia: Umbria er kjent for viner som Sagrantino di Montefalco, som ofte inkluderer Sangiovese i blandingen.
California, USA: Sangiovese har blitt plantet med hell i California, hvor den ofte brukes i blandinger eller for å produsere varianter som vanligvis er fruktigere og mindre tanninrike enn sine italienske kolleger.

Matkombinasjoner

Sangioveses høye syre og middels tanniner gjør den til en utmerket vin for et variert utvalg av matretter. Noen klassiske og gode matkombinasjoner kan være følgende:

Pasta med tomatsaus: Syren i vinen spiller på lag med syren i tomatene.
Pizza: Spesielt om den toppes med sopp, pølse eller prosciutto.
Grillet kjøtt: Sangiovese passer godt sammen med lam, svin og storfekjøtt, spesielt når det tilberedes med urter.
Lagrede oster: Pecorino, Parmigiano-Reggiano og lignende harde oster passer godt til Sangiovese-vinens struktur.

Med nevnte kan vi konkludere med at Sangiovese er en solid hjørnestein i italiensk vinproduksjon og fortsatt spiller hovedrollen i Toscana. Druen tilbyr et bredt spekter av uttrykk, fra hverdagslig nytelse i form av en ukomplisert Chianti-vin, til mer komplekse storheter som eksempelvis en Brunello di Montalcino.

Oppsummering kjennetegn: Sangiovese-viner er kjent for sin høye syre, sine faste tanniner og middels til fyldig kropp. Vi finner gjerne kirsebær i nordlige områder, ofte ledsaget av toner av jordbær og blåbær, samt plomme og moreller i Sangiovese-viner fra varmere strøk. Det er ikke uvanlig å finne en særegen tone av tomat i Sangiovese-viner, spesielt fra Chianti. Urter som timian, oregano og tørkede urter, samt jordlige toner som lær, tobakk og teblader er vanlig i modne utgaver. Et hint av krydder som svart pepper eller nellik er også ganske vanlig. Vinene kan ofte ha et godt fatpreg.

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Hvorfor velge På Druen digitale vinkurs

  1. På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger.
  2. På Druen digitale vinkurs er bygget opp slik at du som deltaker blir engasjert og får utforsket og definert dine egne preferanser når det gjelder vin.
  3. Vinkurset gir deg en grundig forståelse av forskjellene mellom ulike typer vinstiler og druetyper.
  4. Vinkurset hjelper deg i å utvikle dine sensoriske ferdigheter, spesielt når det gjelder å identifisere dufter og aromaer.
  5. Som en gratis bonus får du tilsendt et vinkompendium og aromahjulet som kan benyttes når du smaker på vin.
  6. Du får kunnskap som gjør deg tryggere, og får utvidet horisonten i vår fantastiske vinverden.

TIL PÅ DRUEN DIGITALE VINKURS

…………@…………

Med vennlig hilsen
Trude Helén Hole
Forfatter, journalist, sommelier, foredragsholder og kunstner
Feather Book, Wine & Art Gallery

Back to blog