Strømmetjenester booster forlagsinntektene, økte fra 78 millioner i fjor til 99,4 millioner i første kvartal i år, skriver BOK365. Og mens forlagene skryter av tallene og klapper seg på brystet, nevnes ikke gründeren de skjøv ut i kulden med ett eneste ord!
Forleggerforeningen har nå offentliggjort strømmetallene for første kvartal i år. Strømmeinntektene til forlagene økte fra 78 millioner i fjor, til hele 99,4 millioner i første kvartal i år.
Medlemsforlagene i Forleggerforeningens inntekter fra allmennmarkedet beløp seg med dette i første kvartal til 335 millioner kroner, mot 307 millioner året før. Smak litt på den summen. De digitale inntektene utgjør nå så mye som 36 prosent av forlagsinntektene (31 prosent 2023).
Anders Storbråten heter mannen som startet det hele!
Mannen som ble skjøvet ut i kulden heter Ander Strorbåten. I Aftenposten kunne vi lese følgende; Anders Storbråten satser stort med nettsamfunnet og bokhandelen Pulsereads. – Hvis dette blir populært, vil mange prøve å stoppe ham, tror ekspert. Og eksperten fikk rett!
I Shifter kan vi lese følgende; I toppidretten og den internasjonale finansbransjen lærte bok-tech-gründeren å jobbe hardt og ikke gi seg. Det har hjulpet ham når han har "blødd" i møtet med en konservativ bransje. For i 2011 hadde Anders Storbråten i Pulsereads en lysende idé - han ville lage "Spotify for strømming av bøker" med tilgang til alt for en fastpris i måneden.
– Jeg var blåøyd og naiv, og mente at det var et åpenbart behov for å rasjonalisere denne bransjen og gjør den mye bedre, fortalte Storbråten i Shifters podcast i 2017. Det viste seg at det ikke skulle bli lett i en bransje der forlag og bokutsalg ofte har samme eiere. Storbråten opplevde at "det strittet i mot på alle kanter".
– Jeg brukte 18 måneder på å få den første boken inn på plattformen og skjønte at vi ikke var velkommen, sier Storbråten. Det som den gang het eREADZ humpet av gårde i lav fart uten de nødvendige avtalene og bøkene i tjenesten. Podcasten kan du høre her.
Fikk gründerpris
I 2009 fikk Storbråten gründerpris gjennom selskapet Mogul View Media for å kommersialisere digitale lesebrett. Det er et meget trist faktum at bokbransjen, det vil si forlagene som eier både bokhandel og distribusjon, og nå også strømmetjenester og det hele - i stedet for å ønske nytenkende, entusiastiske og viktige aktører og gründere som kan bidra med å utvikle bransjen konstruktivt, velkommen - gjør alt de kan for å drepe nyskapning og konkurranse som kommer forfattere og lesere til gode!
Bokbransjen er en skitten bransje
Jeg har sagt det før og sier det igjen; bokbransjen er en skitten bransje og det er sterkt kritikkverdig at de fire store forlagene i det hele tatt har fått lov å kjøpe opp i en hel bransje! De siste 10-20 årene har våre fire største forlag regelrett drevet monopol.
Konkurransetilsynet har sovet i timen og drømmer fortsatt sin søte Tornerosesøvn.
For å ta et lite eksempel til; Thomas Algard, forlagssjef i Cappelen Damm nekter eksempelvis meg å selge egne lydbøker i min egen bokbutikk. Mine lydbøker er produsert av Storytel som eies av nettopp Cappelen Damm. I følge Bokloven PLIKTER forlagene å distribuere bøker til samtlige bokhandlere som ønsker å selge deres bøker.
Men Algard syntes det er greit å svare følgende på mail; - Nuff said, du får finne deg i vår måte å gjøre det på!
Forlagene har sin egne uskrevne lov og det er; - vi følger ingen lover og ønsker å fortsette vårt monopol. Og med det tråkker vi på alle som forsøker seg på nyskapning og nyetablering i bransjen, for vi vil ha penga sjæl. Konkurrenter er IKKE velkommen. De fryser vi ganske enkelt ut ved å ikke gi dem bøker å selge.
Og sånn er det!
Forlagene booster nå inntektene med strømmetjenester - økte fra 78 millioner i fjor til 99,4 millioner i første kvartal i år. Og mens forlagene klapper seg selv på brystet, er mannen som forsøkte å starte strømmetjenester på bøker i Norge allerede i 2011 - fryst ut og glemt. Det er tragisk!
Flere av mine artikler om bokbransjen finner du her.
Mvh Trude Helén Hole, forfatter, sommelier, foredragsholder og journalist